Izrael tiltakozik az új lengyel holokauszttörvény ellen

A történelmet nem lehet átírni. Utasítottam a nagykövetet Varsóban, hogy tiltakozzon a miniszterelnöknél az új törvény miatt – közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Izraelben nagy felháborodást váltott ki az új lengyel holokauszttörvény, melyet a parlament pénteken szavazott meg Varsóban. Az új törvény tiltja azt, hogy felvessék “a lengyel nemzet felelősségét” a zsidók tömeges kiírásában és hogy “lengyel haláltáborokról” beszéljenek vagy írjanak. Válaszul Netanjahu hangsúlyozta: igaz, hogy a holokauszt gondolata Németországban fogant meg, de zsidók millióit ölték meg Lengyelország területén.

Szégyenletes az új lengyel törvény – hangsúlyozta az ellenzéki centrista párt vezetője, Yair Lapid. A nagymamám is a holokauszt áldozata volt! Ezért nem tartok igényt semmifajta kioktatásra ezen a téren. Yair Lapid arra célzott, hogy Lengyelország nagykövetségének második embere igyekezett védelmébe venni az új holokauszttörvényt, mely általános felháborodást váltott ki egész Izraelben.

Netanjahu miniszterelnök tavaly Budapesten találkozott a visegrádi államok vezetőivel. Akkor  mind a négy állam ünnepélyesen megígérte, hogy semmifajta toleranciát nem enged az antiszemitizmussal szemben. Ehhez képest Lengyelország tagadása a holokauszt helyi felelősségét illetően meglehetősen sajátos felfogást mutat. Amerika Tillerson külügyminisztert küldte Varsóba a Shoa napján. Az USA külügyminisztere nem a lengyel holokauszttörvény bírálatát tartotta a legfontosabbnak, hanem azt, hogy Németország Oroszországból kíván földgázt importálni az Északi Áramlat 2 vezetéken. Ez a német-orosz elképzelés Tillerson szerint veszélyezteti Európa energiabiztonságát. Németország az Oroszország elleni szankciók feloldását szeretné elérni, míg az Egyesült Államok, Lengyelország és a három balti állam határozott fellépést akar Moszkvával szemben. Ezért az USA morális kérdések helyett a politikai érdekek alapján szorosan együttműködik azzal a lengyel kormányzattal, mely tagadja a lengyelek felelősségét a holokauszt során.

Az Auschwitz – Birkenau tábor kerítése / Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez