Amerika nem nyerheti meg a kereskedelmi háborút Kína ellen

Legalábbis ez a véleménye Stephen S. Roach professzornak, aki a Yale egyetemen tanít, korábban pedig a Morgan Stanley Asia főnöke volt. Trump elnök már a választási kampány idején kereskedelmi háborúval fenyegetőzött és 45%-os büntető vámot helyezett kilátásba egyes kínai árukkal szemben.

Augusztusban megindult a vizsgálat abban az ügyben, hogy a kínaiak ellopják az amerikai szellemi tulajdont. Eredmény még nincs, de a szankciók nagyon is valószínűek – írja az amerikai professzor a China Daily című, Pekingben megjelenő angol nyelvű lapban. Eléggé nevetséges módon Washington nemzetbiztonsági kockázatot emleget abban az ügyben, hogy Kína olcsó acélt szállít az Egyesült Államokba. Kína a világ legnagyobb acéltermelője és exportőre, de sehol nem jeleztek emiatt nemzetbiztonsági kockázatot, csakis az Egyesült Államokban. Végük aztán január 23-án konkrét szankciók következtek: az Egyesült Államokba érkező kínai napelemeket és dél-koreai mosógépeket ezentúl büntetővámok sújtják.

Trump a múltban él – írja az amerikai professzor, aki rámutat: ma már nem Kínából, hanem Malajziából, Dél-Koreából és Vietnamból érkeznek napelemek elsősorban az USA piacára. Ez az amerikai napelem-import kétharmada. Azonkívül azt is figyelembe kellene vennie Donald Trumpnak, hogy a külföldi napelemek miatt 70%-kal lett olcsóbb a napenergia felhasználása az USA-ban! Ezenkívül pedig a Samsung nemrég avatott gyárat Dél-Karolinában, hogy cáfolja azt: az ázsiaiak ellopják az amerikai munkahelyeket. A kereskedelmi háború mindenkinek rossz, mindenki veszít rajta – hangsúlyozza a Morgan Stanley Asia egykori főnöke, aki könyvet is kiadott az USA és Kína gazdasági kapcsolatáról.

Miért nem működhet az America First program? Miért nem nyerheti meg az USA a kereskedelmi háborút? Azért, mert a kereskedelmi deficit alapjában véve nem a külvilág “bűne”, mint ahogy azt Donald Trump állítja, hanem azért alakult ki, mert az amerikaiak hitelben élnek. Nem hajlandóak pénzt félretenni, és ezért óriási a tőkeimport igénye az amerikai gazdaságnak. Jól mutatja ezt Trump adóreformja, mely elsősorban azt célozza, hogy becsalogassa alacsony adókulcsokkal a külföldi tőkét az Egyesült Államokba. De mi lesz a költségvetés drámai deficitjével? Ez már ma is magas, de ezer milliárd dollárral nőhet a következő tíz évben! Ki fogja ezt finanszírozni? Roach professzor nem mondja ki, de finoman utal rá: az amerikai államkötvények legszorgalmasabb vásárlói épp a japánok és a kínaiak. Akik olyan dealt kötöttek Amerikával, hogy ha beengeditek a mi áruinkat a hatalmas amerikai piacra, akkor finanszírozzuk az USA költségvetését – nevetségesen alacsony kamatok mellett. Ha a piac bezárul, akkor miért vennénk amerikai államkötvényeket? A pénzügyi fegyver komoly elrettentés lehet, de van kereskedelmi is!

Ez pedig az ugyancsak hatalmas kínai piac, amely jelen pillanatban a harmadik az USA exportlistáján, de nemsokára első is lehet! Kik járhatnak rosszul? Például a Boeing, melynek az egyik legreményteljesebb piaca Kína, mely potenciálisan a világ legnagyobb légiflottájával rendelkezhet hamarosan. Aztán ott vannak az amerikai szójatermesztők, akiknek az első számú piaca épp Kína. Ha Trump felrúgja a megállapodásokat, akkor ennek maga issza meg a levét! – figyelmeztet az amerikai professzor a China Dailyben.

Az egyik problémájuk az az amerikai cégeknek Kínában, hogy még mindig nincs befektetésvédelmi egyezmény Peking és Washington között. Ez a jogviták esetében komoly hátrány lehet. A másik öngól az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény felmondása. Ez volt Trump egyik első cselekedete a Fehér Házban. Aztán néhány napja ő is rájött: lehet, hogy tévedett? A többiek ugyanis közölték: az USA nélkül is létrehozzák a szabadkereskedelmi övezetet! A japánok, akik ennek az övezetnek a legerősebb emberei, az USA távollétében gyorsan úgy nyilatkoztak: Amerika előtt bármikor nyitva a kapu! Az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt ugyanis épp Kína ellen hozták létre – jegyzi meg gúnyosan az amerikai professzor. Aki szerint a kereskedelmi háború csakis lúzereket termel. Ezért Donald Trumpnak jó lenne elgondolkodnia, mielőtt megindítja a kereskedelmi háborút a világ második gazdasági nagyhatalma ellen.! Az amerikai elnök Davosban békülékeny húrokat pengetett: közölte, hogyst nem akar kereskedelmi háborút! Trump folytatni akarja viszont az America First programot, mely Peking szerint könnyen kereskedelmi háborúhoz vezethet…

Fotó: Stephen s Roach / CNBC

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez