Trump: az USA nem alkalmaz új büntetővámokat Kínával szemben

A világ két legnagyobb hatalma haladást ért el a kereskedelmi tárgyalásokon – közölte Donald Trump, miután fogadta a Washingtonban tárgyaló kínai küldöttséget, melyet Liu Ho miniszterelnök-helyettes vezetett.

A kínai delegáció vezetője, aki a Harvard egyetemen doktorált, megígérte az amerikaiaknak, hogy Peking 1200 milliárd dollár értékben vásárol árut az Egyesült Államoktól, hogy így hozza egyensúlyba a két állam kereskedelmi mérlegét, mely jelenleg óriási amerikai deficitet mutat.

Trump elnök és Hszi Csin-ping államfő tavaly abban állapodott meg, hogy március elsejéig tűzszünetet tartanak a kereskedelmi háborúban. Az USA azzal fenyegetőzött, hogy március elsején 10-ről 25%-ra emeli a büntető vámokat 200 milliárd dollár értékű kínai importnál. A fenyegetés érezhetően lassította az exportra termelő kínai vállalatok növekedését. Most, Trump kedvező döntésének következtében a sanghaji tőzsde részvényindexe 5%-kal emelkedett.

Trump azt is közölte: újabb amerikai-kínai csúcstalálkozó lesz – ezúttal Floridában. Dátumot nem említett. Ehhez ugyanis még meg kellene állapodni a szellemi tulajdonról. Az USA – sok más államhoz hasonlóan – azt állítja, hogy a kínaiak lopják a külföldi technológiát. Washington azt akarja: a kínaiak fizessenek ezért! Kínában hoztak ugyan egy törvényt a szellemi tulajdon védelmében, de ez amerikai felfogás szerint édeskevés. A kötélhúzásnak tehát nincsen vége, de Trump immár békés húrokat pengetett, amikor bejelentette: március elsején nem lesznek újabb szankciók Kína ellen.

Fotó: China Daily

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez