Több mint 4 ezer éves halászó, vadászó főhivatalnok sírját tárták fel Gízában

Az Óbirodalom, azon belül is az 5. dinasztia idején működött Egyiptomban Hetpet főhivatalnok. Vagyis Krisztus előtt nagyjából 2 és fél ezer évvel.

Egyiptomi régészek tették a felfedezést, a missziót a műemlékvédelem első embere, Mosztafa Wazir vezette. A piramisok közelében fekvő nyugati temetőben már egy sor ásatást folytattak 1843 óta, de Hetpet főhivatalnok sírja eddig rejtve maradt az archeológusok előtt.

2

Most viszont feltárták és az építészeti stílus, valamint a díszítőelemek alapján azonosították, hogy mikor készült. Az L alakú sír egy tisztítómedencét is magában rejtett. A falfestmények kiváló állapotban maradtak fent: magát Hetpetet mutatják különböző vadász- és halászjelenetek szereplőjeként vagy egy nagy áldozati asztal előtt ülve, amint a gyermekei ajándékait fogadja. “Gyümölcsszedés, fémolvasztás, papiruszhajók készítése éppen úgy megjelenik a freskókon, mint zenei és táncjelenetek. A legkiemelkedőbb ábrázolás két majmot mutat két különböző pozícióban” – áll a műemlékvédelmi minisztérium közleményében.

1

Ez 2018 első régészeti felfedezése Egyiptomban. A helyszínén tovább folytatják az ásatásokat.

Fotó: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez