Még a tünetek jelentkezése előtt kimutatja az Alzheimert egy új vérteszt

Egy csepp vérből, akár 30 évvel a kialakulás előtt képes jelezni az Alzheimer-kórt – még mielőtt jelentkezne a memóriavesztés.

A Nature tudományos szaklap közölte annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet az Alzheimer korai felismerésére végeztek japán és ausztrál kutatók. A tudósok kifejlesztettek egy olyan vértesztet, amely 1 csepp vérből akár 30 évvel a kialakulás előtt képes jelezni az Alzheimer-kórt. A betegség ugyanis még azelőtt elkezdődik, hogy jelentkezne a memóriavesztés, így a gyógyítás szempontjából kulcsfontosságú, hogy még az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása előtt megkezdjék a kezelést. A mostani kutatás ezért is fontos, hiszen segítéségével korán kimutathatják az Alzheimert a betegekben.

000blood

A kutatás során 373 ausztrál és japán pácienst vizsgáltak, a vérteszt pedig 90 százalékban pontosnak bizonyult, attól függetlenül, hogy Alzheimer-kórosokon, egészséges vagy memóriazavarral küzdő embereken végezték el a vizsgálatokat. A kutatócsoport munkája forradalminak bizonyult, mivel elsőként mutatták ki a kapcsolatot a vér és az agyi folyadék amiloidszintje között, amellyel a  betegségért felelő ártalmas fehérjék, a béta-amiloidok mennyiségét tudják megállapítani.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez