Szaúd-Arábia: nem lesz kötelező az abaja?

A hithű muzulmán nők 90%-a nem visel abaját az iszlám világban – jelentette ki a Legfelső Vallási Tanács egyik tagja Szaúd-Arábiában. Abdullah al Mutlak sejk bejelentése arra utal, hogy a Legfelső Vallási Tanács fontolgat egy új fatvát, mely már nem teszi kötelezővé az egész testet elfedő ruha viselését Szaúd-Arábiában.

Csakis ennek a Vallási Tanácsnak van joga olyan fatvát kibocsátani, ami aztán szabályozza az életet a sivatagi királyságban.

A Legfelső Vallási Tanács tagjait a király nevezi ki, vagyis a véleményük egyben a politikai hatalom akarata is. Mohamed bin Szalman herceg, a trónörökös csendes forradalmat hirdetett meg a nők jogainak terén. Ennek eredményeképp a nők immár vezethetnek autót és elmehetnek sport- vagy más rendezvényekre a stadionokba.

Fancy-Party-Wear-Formal-Hijabs-with-Abaya-Collection-2016-2017-29

Ami az abaját illeti: az elmúlt években felváltotta a korábban kötelező feketét a különböző színek kavalkádja. Rózsaszín vagy narancssárga hosszú bő ruha is látható immár a városok utcáin. Sőt olyan is, amely elől nyitott! Ennek ellenére a fiatal nők körében igen népszerűtlen ez a hagyományos viselet, mely nem engedi, hogy bármit is megmutassanak magukból. Ezért a tekintélyes vallási vezető bejelentése komoly reményekkel tölti el a szebbik nemet Szaúd-Arábiában, ahol a női jogok terén talán a legnagyobb az elmaradás az egész iszlám világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez