A király csinált forradalmat Szaúd-Arábiában

Máshol természetes, a sivatagi királyságban csak mostantól lesz az. Szalman király rendeletet adott ki arról, hogy a nőknek nem kell majd gyámjaik beleegyezését igazolniuk, ha a saját ügyeiket akarják intézni.

Egyelőre egy férfi rokon, többnyire az apa vagy egy fiútestvér – ahogy ott hívják, mahram – engedélye kell ahhoz, hogy egy szaúdi nő külföldre utazzon. De ennek a (nem egyszer basáskodó) gyámnak kell igazolnia a nő személyazonosságát is hivatalos ügyek intézésekor a kormányhivatalokban vagy például akkor, ha feljelentést kívánt tenni a rendőrségen.

Most sok minden másképp lesz – egyedül is intézhetik az ügyeiket a nők, beleértve az utazást a munkahelyükre. Három hónapot adott a hivataloknak az uralkodó ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz, kidolgozzák a részleteket. Jogvédők remélik, hogy ezek között ott lesz az is, hogy a nők önmagukat képviselhetik a bíróságokon, önállóan, a gyám engedélye nélkül újíthatják meg az útlevelüket és utazhatnak külföldre. Akárcsak az, hogy szabadon, függetlenül vállaljanak munkát.

A szaúdi nők korábban több tüntetésen követelték maguknak ezeket a jogokat. Akárcsak azt, hogy autót vezethessenek – a világon ők az egyetlenek, akiknek ez tilos. Ebben a kérdésben azonban egyelőre nem változott a szigor. De nagyon bíznak benne, hogy a következő lépés ez lesz. Legközelebb a jövő héten tárgyal erről a súra tanács.

Fotó: Flickr

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez