Álszakállban surrantak be a focimeccsre nők Iránban

A focirajongó nőknek sikerült kijátszaniuk az őrök éberségét és végig is szurkolták a mérkőzést az Al Arabiya hírportálja szerint.

Az élményről videókat és fotókat posztolt az öt fiatal nő. A férfiakkal együtt kiabálták kedvenc játékosaik nevét a Perszepolisz csapatából, amely nevével ellentétben teheráni és a Szpidrod Rast elleni háromgólos győzelmével bebiztosította magának a profi bajnoki címet.

A lányok a csapat piros zászlaját lengették parókában, álszakállban és hat ujjukat mutatták a kamerák felé. A Perszepolisz szurkolóinak kedvenc jele ez, egy korábbi, 6:0-ás győzelemre utal. A lányok egyike, Zahra nyilatkozott is egy sportlapnak. Azt mondta, hogy összesen nyolcan vannak és már korábban is próbáltak így bejutni meccsekre. Akkor azonban a rossz álca miatt lebuktak, már a kapukon sem jutottak át.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta nem léphetnek be nők olyan sporteseményekre, ahol férfiak játszanak – a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy megkíméljék őket a férfi szurkolók körében szokásos “illetlen” viselkedéstől. Nem a mostani az első eset, hogy fiatal nők férfiaknak öltözve próbálták a szigort kijátszani.

Egy évvel ezelőtt az Eszteglal játszott az Al Einnel az Azadi stadionban, Teheránban, amikor a nézőtéren őrizetbe vettek egy fiatal nőt. Karácsonykor viszont részt vett egy másik meccsen egy másik nő,  aki nem bukott le és okosan csak januárban posztolta a képeit, melyek aztán vírusként terjedtek a neten.

A változás szele azért a levegőben lengedezik. Egyrészt egyre bátrabbak a lányok, másrészt a sportvezetők is tettek már ígéreteket arra, hogy egyes mérkőzések nyitottak lesznek minden szurkoló előtt, függetlenül attól, hogy melyik korcsoporthoz vagy nemhez tartoznak. Ezek azonban röplabdára vonatkoztak és megmaradtak ígéreteknek.

A szaúdi Al Arabiya egyébként örömmel csap le az ilyen sztorikra. Egyrészt mert a sivatagi királyság nem ápol éppen baráti viszonyt az iszlám köztársasággal, másrészt pedig azért, mert Szaúd-Arábiában a nyitás jegyében januárban már beengedték a nőket focimeccsre. Dzsiddában, az ország gazdasági fővárosában került sor a történelmi eseményre. Körülbelül háromszáz nő – természetesen férfi családtagok kíséretében – beléphetett az Abdallah király stadionba és végignézhette a meccset. Külön női rendezőgárda kísérte a hölgyeket az elkülönített stadionrészbe.

Fotó: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez