Férfinak öltözött, hogy meccsre mehessen – letartóztatták

Az Esteghlal játszott az Al Einnel az Azadi stadionban, Teheránban, amikor a nézőtéren őrizetbe vettek egy fiatal nőt.

Az 1979-es iszlám forradalom óta nem léphetnek be nők olyan sporteseményekre, ahol férfiak játszanak. A hivatalos magyarázat az Al Arabiya szerint az, hogy meg kell óvni őket a férfi szurkolók közötti közötti illetlen viselkedéstől. Nem a mostani az első eset, hogy fiatal nők férfiaknak öltözve próbálták a szigort kijátszani.

De nemcsak a focival ez a helyzet – röplabdameccsekre sem válthatnak már öt éve jegyet a nők. 2014 nyarán egy iráni-brit kettős állampolgárságú jogász, Ghoncheh Ghavami néhány társával együtt szintén őrizetbe került, amikor be akartak jutni az Azadiba, egy világbajnoki mérkőzésre. A fiatal nőtt aztán börtönbe is vetették. 

Tavaly a sportvezetők arról biztosították az emberi jogi szervezeteket és az irániakat, hogy a Kish szigetén megtartandó első iráni strandröplabda-bajnokság nyitott lesz minden szurkoló előtt, függetlenül attól, hogy melyik korcsoporthoz vagy nemhez tartoznak. Az odaérkező nőket aztán mégis visszafordították – azt mondták nekik, hogy tilos a belépés.

Fotó: Al Arabiya

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez