Kísérti a titkosszolgálati múlt Csehország dollármilliárdos miniszterelnökét

Andrej Babiš kormányfő saját pártján kívül egy másik szervezetre számíthat a prágai parlamentben, és ez a kommunista párt, mely ellenzi Csehország NATO és EU-tagságát. Babiš mindkettőnek híve, de nem is ezért kedvelik a kommunisták, hanem a múltja miatt. Amelyre most újra felhívták a figyelmet Szlovákiában.

Babiš szlovák származású és a titkosszolgálat szerint 1982-ben lett ügynök, majd tiszt a szervezetben. Babiš ezt cáfolja, de a pozsonyi bíróság szerint a mentő tanúk mind a titkosszolgálat egykori munkatársai, vagyis a vallomásuk nem sokat ér.

Nevetséges, amit Babiš állít – nyilatkozta a titkosszolgálati ügyek szakértője a prágai ellenzéki sajtóban. A jelenlegi kormányfő, aki a titkosszolgálat segítségével csinált pompás karriert a kommunista Csehszlovákiában, azt állítja: ő is az áldozata volt a szolgálatnak, nem pedig az ügynöke! Ez lehetetlen – mondja a szakértő, aki alaposan átvizsgálta a dokumentumokat. A titkosszolgálat szabályai nagyon szigorúak voltak: mindent pontosan dokumentáltak. Babišnak 12 dossziéja maradt meg, a többit megsemmisítették. Ezekből kiderül, hogy Babiš fiatal korában aktív munkatársa volt a titkosszolgálatnak. A segítségükkel csinált nagy karriert. Még a kommunista időkben alapította meg csehszlovák-marokkói közös vállalkozását, mely mára már 4 milliárdos vállalatbirodalommá nőtt. Ezzel a miniszterelnök Csehország második leggazdagabb embere, aki megnyerte ugyan az őszi választásokat, de nem könnyen talál magának támogatókat a prágai parlamentben…

Fotó: Andrej Babiš / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez