Már Iránban hosszú priusza volt a Sydney túszejtőnek

Amikor bekövetkezett Syndeyben a túszdráma Teherán szinte azonnal kijelentette, hogy elítéli Man Harun Monisz tettét és részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. Ugyanakkor nyilvánosságra hozták az iráni származású férfi önéletrajzát, valamint azt is, hogy többször figyelmeztették az ausztrál kormányt az illetővel kapcsolatban.

Man Harun Monisz, eredeti nevén Mohamed Hasszán Manteghi 1996-ban utazott ki Ausztráliába, mintegy „politikai menekültként”. Csakhogy Teherán szerint őt mintegy 200 000 dollár nagyságú csalás miatt üldözték a hatóságok, valamint több iráni nő tett ellene feljelentést zaklatás miatt. Mantegi feleségét és két gyermekét hátrahagyva vándorolt ki az országból.

“Az ausztrál kormány nem vette figyelembe a (Monisz) büntetett előéletére vonatkozó többszöri figyelmeztetést”

-jelentette ki Ebráhim Rahimpur az ázsiai és óceániai ügyekért felelős iráni külügyminiszter-helyettes,aki szerint az ausztrál hatóságok nem voltak eléggé éberek.

Man Harun Monisz Malajzián keresztül utazott Ausztráliába, de az iráni hatóságok 2000-ben kiadatását kérték Ausztráliától. “Ez az ember egy szélhámos volt, hamis nevet használt, hogy politikai menedékjogot kaphasson, s azt állította, hogy (ellenzéki) politikus és vallási személyiség” -jelentette ki Ahmadi Mogadamot iráni rendőrfőnök a rendőrség honlapján.

2008-ban az ausztráliai síita közösség figyelmeztette a hatóságokat, hogy egy „imposztor” van a közösségben, aki saját magát „ajatollahnak” és egyben „sejknek” nevezi, ami eleve egy paradoxon. A síiták szerint Monisz már akkor aláásta a közösség tevékenységeit és gyakran került konfliktusba a helyi vezetéssel. Legelőször akkor vált ismertté, amikor a férfi 2007-től kezdve gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett nyolc ausztrál katona családjának a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként.

A síita közösség kérésére Moniszt 2008-tól megfigyelte az ausztrál titkosszolgálat (ASIO), de azután ismeretlen okokból az iráni menekült lekerült az ügynökség megfigyelési listájáról. Pedig nem sokkal később újabb bűncselekményeket – többek közt a felesége meggyilkolása és negyven (!) szexuális jellegű támadás – követett el, de mégis fegyvertartási engedélyt kapott a hatóságoktól.

Ezek miatt “mélyreható vizsgálatot” rendelt el Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a két nappal korábban Sydneyben lezajlott túszdráma nyomán, “Tudnunk kell, hogy ennek az égbekiáltó gazságnak az elkövetője hogyan kaphatott állandó tartózkodási engedélyt. Tudnunk kell, miért élhetett évekig szociális támogatásból” – jelentette ki miniszterelnök. Az ausztrál hatóságok és Új-Dél-Wales szövetségi állam elrendelte a rendszerben esetlegesen megbúvó hiányosságok feltárását, hogy a hasonló támadásokat megakadályozhassák a jövőben.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez