Mindenkinél kövérebb lesz a Z generáció

Az ezredforduló környékén születettek közül tízből heten lesznek túlsúlyosak a harmincas éveikre Nagy-Britanniában – mutat rá egy felmérés.

Súlyos egészségügyi kockázatokkal kell szembenéznie a Z generációnak az Egyesült Királyságban. A Cancer Research UK kutatása szerint az elhízás nagyban növelheti a rosszindulatú daganatok kockázatát is, hiszen a felnőttkori túlsúly a rák több mint 13 típusával hozható összefüggésbe.

A szervezet emberei cigarettás dobozokat osztogattak a járókelőknek és azt kérdezték tőlük, tudják-e, mi a második tényező, amely a leginkább növeli a rák kockázatát. A legtöbben az alkoholt és a túlzásba vitt napozást említették, pedig az elhízás volt a helyes válasz. A szakemberek szerint az egészségtelen étkezési szokások olyannyira elterjedtek, hogy a tizenévesek gyakorlatilag anélkül híznak el, hogy tudnának róla. Ezért például azt kérik, hogy este 9 után már ne lehessen reklámozni a gyorséttermeket a televízióban.

„Az extra zsírtöbblet nem csak úgy ül ott, hanem üzeneteket küld a testnek, ami árthat a sejteknek. Növelheti a rák kockázatát, csakúgy, mint a dohányzás” – fogalmazott a kutatás vezetője. Az  Independent közegészségügyi szakértőt szólaltatott meg, aki szerint az angol felnőttek nagy része már eleve túlsúlyos vagy elhízott, magas a szívelégtelenség és a kettes típusú diabétesz aránya is. Az elhízott gyerekekből pedig jó eséllyel lesz elhízott felnőtt, így hamarosan belekezdenek egy gyerekeknek szóló felvilágosító programba a gyorsételekről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez