Tokió a világ legbiztonságosabb városa

Ez derül ki a londoni Economist Intelligence Unit felméréséből. Az ötvenes listán Dzsakarta az utolsó. A felmérés nemcsak a bűnözést vizsgálta, de az egészségügy és a közlekedés helyzetét is, valamint a digitális biztonságot a világ nagyvárosaiban.

Ázsia a dobogón: Tokió lett az első, Szingapúr a második és Oszaka a harmadik a Safe Cities 2015 listáján. A digitális biztonságot különösen nagy figyelemmel követte az Economist Intelligence Unit, valószínűleg a Snowden ügy miatt. Európában a legjobb helyezést Stockholm és Amszterdam érte el, ez a két nagyváros szerezte meg a negyedik és az ötödik helyet. Zürich a hetedik. Ausztrália két nagyvárosa: Sydney és Melbourne is bekerült a legjobb tíz közé, a hatodik, illetve a kilencedik helyre. New York a tizedik, és Hong Kong a tizenegyedik.

Mindebből levonható az a nyilvánvaló tanulság, hogy azokban az országokban, ahol magas az egy főre jutó GDP, jó a közbiztonság minden tekintetben. Ahol alacsonyabb, mint például Indonéziában, ott a közbiztonság sem valami híres. Így lett Dzsakarta az utolsó az Economist Intelligence Unit listáján. Persze a digitális biztonság problémája így is kérdéses, hiszen a Snowden ügy előtt kevés szó esett arról, hogy az internet használata egyáltalán nem veszélytelen vállalkozás sehol a világon. Persze az Economist Intelligence Unit elsősorban az internetes hozzáférést vizsgálta, és nem azt, hogy egy esetleg mások is hozzáférhetnek az adatainkhoz a világ legbiztonságosabbnak tekintett nagyvárosaiban is.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez