Vatikáni bíborost vádolnak gyerekek molesztálásával Ausztráliában

A 76 éves George Pell bíborost több tucat esetben gyanúsítják szexuális molesztálással Melbourne-ben, ahol korábban a katolikus egyház vezetője volt. Ferenc pápa szabadságra küldte az ausztrál bíborost, aki a Vatikánban a pénzügyek főnöke. Múlt nyár óta Pell bíboros a perére készülődik Ausztráliában.

Jogászcsapata közölte: Pell bíboros egyetlen molesztálási vádat sem ismer el. Ártatlannak fogja magát vallani a tárgyaláson.

Ausztráliában a rendőrség jelentést készített a papok molesztálási ügyeiről. Eszerint több mint 4.400 esetben bizonyosodott be, hogy papok szexuálisan molesztáltak fiatalokat, köztük gyakran gyerekeket is. Pell bíborost ennek a jelentésnek a kapcsán idézték a bíróság elé Melbourne-ben. Ferenc pápa többször bocsánatot kért a katolikus egyház nevében azoktól, akiket papok molesztáltak. Pell bíboros a legmagasabb rangú pap, akinek ilyen ügyben bíróság elé kellett állnia.

Akárhogy végződik is az ügy a bíróságon, vatikáni szakértők valószínűnek tartják, hogy Pell bíboros pályafutása véget ért. A 76 éves főpap valószínűleg nyugdíjba megy. A Vatikán szabályai szerint 75 éves korban minden egyházi vezetőnek fel kell ajánlania a lemondását a pápának. Nemrég Ferenc pápa enyhítette ezt a szabályt, vagyis immár nem kötelező a nyugdíjazás, de valószínű, hogy a molesztálási ügyben érintett Pell bíboros esetében mégiscsak ezt a megoldást választja majd a katolikus egyház. Amelynek nemcsak presztízsveszteséget jelentenek a molesztálási perek, hanem anyagi veszteséget is. Az Egyesült Államokban több püspökség a csőd szélére jutott, mert a bíróságok jelentős összegű kártérítést ítéltek meg azoknak az áldozatoknak, akiket papok molesztáltak korábban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez