Pedofil per a Vatikán kincstárnoka ellen Ausztráliában

George Pell bíboros megjelent Melbourne-ben az igazságügyi palotában, ahol megkezdődött a per a 76 éves egyházi vezető ellen. Azzal vádolják, hogy gyerekeket molesztált fiatal papként, illetve püspökként Ausztráliában.

Évtizedes viták után 2012-ben indult meg az átfogó vizsgálat a katolikus egyház ellen a gyerekek molesztálása ügyében. A vizsgálatok folyamán háromszor is kihallgatták Pell bíborost. Ő elismerte, hogy amikor püspök, illetve érsek volt, akkor hibát követett el a pedofil papok iránti elnéző magatartásával. Nem jelentette az ügyeket a rendőrségnél, hanem ehelyett csak arról döntött, hogy ezeket a papokat helyezzék át egy másik plébániára. Azt azonban kategorikusan cáfolta, hogy neki személy szerint lettek volna ilyen ügyei. A gyerekek molesztalását undorítónak tartom – hangsúlyozta a főpap. Az ügyészség szerint viszont a dosszié tele van kínos vallomásokkal.

Pell bíboros Rómában végezte teológiai tanulmányait és ott is szentelték pappá 1966-ban. 1971-ben tért vissza hazájába. Először szülővárosában lett pap, majd fokozatosan emelkedett a hierarchiában. Végül eljutott a csúcsra Ausztráliában, ahol Melbourne és Sydney érseke lett. Ferenc pápa innen hívta Rómába a kincstárnok kulcsfontosságú szerepére, mondván, hogy egy angolszász országban a pénzügyi kultúra fejlettebb, mint másutt.

Ferenc pápa a per idejére szabadságolta Pell bíborost a Vatikánban. Ilyen magasrangú egyházi vezető ellen még nem indult pedofil per a történelem során. Korábban püspököket és érsekeket azért ítéltek el, mert nem léptek fel a hozzájuk beosztott papok pedofil viselkedése ellen. Az első ilyen híres áldozat Bernard Law bíboros, Boston érseke volt. II. János Pál barátjaként kulcsszerepet játszott a lengyel pápa és az amerikai katolikus egyház jó kapcsolatában. Mégis távoznia kellett, mert a bíróságon bebizonyosodott: elnéző magatartást tanúsított a gyerekeket molesztáló papok iránt. Az Egyesült Államokban több püspökség is a pénzügyi csőd szélére került, mert olyan sok egykor molesztált gyereknek kellett kártérítést kifizetni. Pell bíboros pere egyáltalán nem jött jól a vatikáni kincstárnak sem, hiszen az évtizedes problémákat még nem sikerült orvosolnia az Ausztráliából Rómába hívott érseknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez