Az ausztrál bíróság most valóban nekiment az illegális filmletöltőknek

Egy ausztrál bíróság elrendelte, hogy az internetszolgáltatóknak részletes adatokat kell átadniuk azokról a személyekről, aki a vád szerint illegálisan töltöttek le egy amerikai filmet.

A lépés mérföldkő az illegális letöltések elleni harcban. A bíróság döntésének értelmében hat internetszolgáltató cég köteles kiadni azoknak a felhasználóknak a nevét és címét, akik illegálisan töltötték le a Dallas Buyers Club című filmet, melyet Magyarországon „Mielőtt meghaltam” címmel forgalmaznak. A keresetet a jogokat birtokló amerikai cég nyújtotta be. A határozat szerint az adatok kizárólag a szerzői jog megsértése esetén használhatók fel, kártérítési perekben.

Korábban  a cég azt mondta, hogy azonosított 4726 egyedi IP-címet, melyek a BitTorrent nevű fájlmegosztó segítségével töltötték le a filmet. Mindezt természetesen engedély nélkül, a szerzői jogok megsértésével. Miután megkapják a letöltők pontos adatait, már csak bizonyítaniuk kell, hogy valóban megtörtént a jogsértés.

Az ausztrál kormány az utóbbi időben egyre keményebben lép fel az internetes kalózkodással szemben, már csak azért is, mert ott zajlik a világon a legtöbb illegális tartalomletöltés és megosztás. Az új filmek kései megjelenése, a digitális tartalmak egyre növekvő ára arra ösztönözte az ausztrálokat, hogy mindezt megkerülve töltsenek le és nézzenek filmeket.

Az internetszolgáltatóknak persze fenntartásaik vannak, az ítélet ellen fellebbezni fognak. Ausztrália második legnagyobb internetszolgáltató cége az iiNet azt mondja: az ügyfélinformációk kiadása nem csak sértené a magánéletet, de az Egyesült Államokban ismert „spekulatív számlázáshoz” vezetne. Utóbbi esetben a felhasználót kártérítési perrel fenyegetik meg, hacsak nem fizet be egy bizonyos összeget.

Egy másik internetszolgáltató vezetősége így reagált.

Ha  ki kell adnunk adatokat arról, hogy kik töltötték le a filmet illegálisan, akkor azt javasoljuk, hogy a felperes cég is nyújtsa be a felhasználókra vonatkozó IP-címeket, melyek kapcsán megállapították a jogsértéseket.”

Az ügy akkor került bíróság elé, mikor a forgalmazó cég azzal kereste meg az ausztrál internetszolgáltatókat, hogy adják ki a felhasználók adatait, de a szolgáltatók megtagadták azt.

Közben az ausztrál média arról számolt be, hogy Technológiai Intézet professzorai szerint az adatok kiadása segíthet az internetes kalózkodás visszaszorításában,

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez