Kiállítás a párizsi Louvre remekműveiből Teheránban – videó

Évtizedek óta először rendez kiállítást egy nagy nyugati múzeum Irán fővárosában, ahol az iszlám köztársaság kulturális nacionalizmusa nem éppen nyitott a külső hatásokra. Ötven remekmű érkezett Párizsból Teheránba.

Köztük egy 2.400 éves egyiptomi szfinx, Marcus Aurelius római császár egyik mellszobra, Rembrandt néhány rajza. Franciaországot Corot tájképei képviselik a teheráni kiállításon. A megnyitón rövid beszédet mondott Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. Kifejtette: a kulturális diplomácia fontos lehet, olyankor különösen, ha nagy távolság választja el egymástól a különböző kultúrákat. A megnyitóra várták Irán külügyminiszterét is, de Mohammed Dzsavad Zaríf nem érkezett meg.

Később kiderült, hogy miért nem: Franciaország közvetíteni szeretne az USA és Irán között. Trump ugyanis felmondta a hatoldalú nukleáris egyezményt Iránnal. Párizs azt szerette volna elérni, hogy Irán tegyen engedményeket a ballisztikus rakéták és a szíriai rendezés ügyében. Irán mindkét kérésre nemet mondott. A kulturális diplomácia tehát ezúttal nem érte el a célját Iránban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez