Amerikai-iráni kettős állampolgárt ítéltek börtönre partik miatt

Teheránban vádat emeltek egy amerikai-iráni férfi és a felesége ellen, amiért partikat tartottak. Egy másik párt pedig halálra ítéltek, mert “szektát” alapítottak – közölte a teheráni főügyészt idézve az AFP hírügynökség.

Nevekről nem esett szó, de az iráni fővárosban az a hír járja, hogy a kettős állampolgárságú férfi és a felesége egy galériát vezetett és rendszeresen szervezett partikat helyi előkelőségeknek és külföldi diplomatáknak, mielőtt a múlt nyáron letartóztatták őket. Az ügyész, Abbasz Dzsafari Dolatabadi annyit árult el, hogy alkoholt kínáltak és erkölcstelenséget terjesztettek azzal, hogy rendezvényeiken nők és férfiak egyaránt részt vettek. Hozzáfűzte még, hogy észak-teheráni otthonuk pincéjében 4 ezer liter alkoholt találtak.

A pár egyébként az ősi perzsa vallás, a zoroasztrizmus követője. Így törvényesen birtokolhat alkoholt saját használatra, de muzulmánokat nem szabad megkínálnia belőle – írja az AFP.

A másik pár, amelyet halálra ítéltek, a főügyész szerint abban találtatott bűnösnek, hogy szektát alapítottak, és embereket vettek rá a csatlakozásra, “szexuális eltévelyedésre”. Ami az erkölcsi rend és a vallás aláásásának minősül. Ez a magyarul nehezen leírható büntetőjogi kategória (mofszes-e-filarz) az 1979-es iszlám forradalom óta létezik és halállal büntetik.

Jóllehet a mérsékelt Rohani elnök korábban a szigorú társadalmi korlátozások enyhítését ígérte az irániaknak és a világnak, ebből nem sok minden lett. Januárban a teheráni főügyész arról számolt be, hogy 70 “kém” tölti a büntetését a főváros börtöneiben, közülük sokan kettős állampolgárok, az iráni mellett európai vagy amerikai útlevelük is van. Ez a tény meglehetősen elbátortalanítja azokat, akik az államfő hívó szavára hazatérnének külföldről, hogy részt vegyenek a gazdaság újjáépítésében.

Októberben egy amerikai-iráni üzletember, Siamak Namazi és 80 éves édesapja, Baquer Namazi, aki korábban az Unicef alkalmazottja volt, 10 év börtönt kapott “kémkedésért és az amerikai kormánnyal való együttműködésért”.

London pedig nemrégiben tiltakozott Teheránnál Nazanin Zaghari-Ratcliffe fogvatartása miatt. A nőt azért börtönözték be, mert állítólag részt vett 2009-ben a kormányellenes tiltakozásokban, ám a pontos vádat nem tették közzé. Tavaly áprilisban vették őrizetbe, elválasztották kétéves kislányától, aki Iránban rekedt a nagyszülőknél.

Májusban újra elnökválasztást tartanak Iránban. Az újraválasztásáért induló Hasszán Rohani decemberben egy új polgárjogi kartát hozott nyilvánosságra. Megfigyelők szerint azonban ennek semmi esélye sincs a konzervatívok által uralt hatalmi struktúrában, melynek legerősebb elemei a bírói testületek és a Forradalmi Gárda.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez