Tüntetés Varsóban az antiszemitizmus ellen

Több százan gyűltek össze a lengyel fővárosban, hogy megemlékezzenek arról: 50 éve kényszerítette emigrációba a zsidó értelmiség egy részét az akkor uralkodó kommunista párt.

1968-ban heves antiszemita kampány folyt a Lengyel Egyesült Munkáspártban. Azzal gyanúsítottak meg több ezer zsidó származású párttagot és vezetőt, hogy együttműködnek a Nyugattal a Szovjetunióval szemben. A kényszer migráció szimbolikus helyszíne a gdanski pályaudvar volt Varsóban. Ezért ott gyülekeztek a résztvevők, hogy tiltakozzanak az antiszemitizmus ellen.

Lengyelországban az államfő is megemlékezett az antiszemita akcióról, melyet egyértelműen a kommunista párt nyakába vart. Lengyelországnak – a kommunistáktól függetlenül – nagyon mélységes antiszemita öröksége van. Ez kiderült a legutóbbi holocaust törvény kapcsán is, mely tagadja, hogy a lengyeleknek is komoly szerepük volt a zsidók kiirtásában. A holocaust törvény miatt mélypontra süllyedt Varsó viszonya Izraellel és az Egyesült Államokkal. Washingtonban jelezték: a lengyel kormányzat vezetőit nem fogadja mindaddig Trump elnök és Pence alelnök, amíg nem változtatnak a törvényen. A lengyel vezetés ugyanakkor abban bízik, hogy az USA számára Varsó nagyon fontos szövetséges az orosz fenyegetéssel szemben, ezért nem veszik túlságosan komolyan Washington bírálatát a holocaust törvénnyel kapcsolatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez