Kínai javaslat Trumpnak: szüntesse meg a high-tech export tilalmát!

Óriási a kereskedelmi deficit Kína és az Egyesült Államok kereskedelmében – ismerte el a pekingi kereskedelmi miniszter, aki a sajtónak nyilatkozott a nemzetgyűlés ülésszakának szünetében.

Tavaly a deficit 1870 milliárd jüan volt a világ két legnagyobb gazdasága között – ez 295 milliárd dollárnak felel meg. Nem csak arról van szó, hogy Washingtonból nézve hatalmas a hiány, de egyre nyílik is az olló: tavaly 13%-al nőtt a deficit. Donald Trump erre hivatkozva rendelte el a 25%-os acél és a 10%-os alumínium védővámot. A cél a deficit csökkentése és az amerikai munkahelyek megmentése. Csakhogy Kína részesedése az amerikai acélimportban mindössze 3%, míg Kanada, mely az első helyen áll, mentesül a védővám alól. Ráadásul sok amerikai cég import acélt dolgoz fel. Az ő munkásaik járhatnak rosszul Trump döntésével, hiszen könnyen az utcára kerülhetnek, ha a tulaj nem vállalja fel a védővám költségeit.

A kereskedelmi háború mindenkinek rossz! – hangsúlyozta Zhong San kereskedelmi miniszter Pekingben. A China Daily beszámolója szerint Peking ravasz ajánlattal állt elő: az USA szüntesse meg a high-tech export tilalmát Kínába! Ez 35%-al csökkenthetné az USA kereskedelmi deficitjét. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági okból nem engedélyezi számos olyan technológia eladását Kínának, melyet a hadiipar felhasználhat. A kissé képmutató kínai ajánlat most azt célozza, hogy Washington szüntesse meg, vagy legalább enyhítse a tilalmat, ha azt akarja, hogy a kereskedelmi mérleg deficitje ne növekedjen tovább.

A kínaiak persze eddig sem fogták vissza magukat, ha a high-tech “importját” kellett felgyorsítani. Az FBI a kínaiak ipari kémkedését komoly nemzetbiztonsági problémának tekinti. Washingtonban pedig arra készülnek, hogy bevetik az “atomfegyvert” Peking ellen: a szellemi tulajdon szisztematikus fosztogatásával vádolják Kínát! Múlt augusztus óta állítják össze a dokumentumot Washingtonban, ahol csak Trump jelére várnak: bevessék-e ezt a fegyvert a világ második számú gazdasági nagyhatalmával szemben?

A Financial Times úgy értesült, hogy az USA 100 milliárd dolláros csomagot vár el a kínaiaktól annak fejében, hogy ne indítsa meg az igazi kereskedelmi háborút velük szemben. Liu He, a kínaiak külkereskedelmi és pénzügyi főnöke a múlt héten Washingtonban tárgyalt. A többi között azzal a Gary Cohnnal, aki lemondott főtanácsadói tisztjéről Trump védővámja miatt. A kínaiak gazdasági vezetőjének megmondták Washingtonban, hogy el vannak szánva a deficit csökkentésére, kerül amibe kerül / nem nekik…/ Erre állt elő ravasz javaslatával a kereskedelmi miniszter Pekingben. Ahol közben rohamtempóban fejlesztik a saját high-tech ágazataikat is. Közben pedig azt üzenik Amerikának : így vagy úgy, de megszerezzük azt a high-tech-ben, amire szükségünk van. Nem lenne egyszerűbb, ha ezt a legális kínai- amerikai kereskedelemben tennénk, csökkentve ezzel a hatalmas deficitet?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez