3 polgárjogi aktivista előzetesben Kínában, ahol Ivanka Trump cége ügyében nyomoztak

Azonnal engedjék szabadon a China Labor Watch három emberét vagy legalább tegyék lehetővé számukra a megfelelő jogi védelmet! – követeli a Fehér Ház Washingtonban. Kína szuverén állam, nem tűr beleszólást a saját jogrendjébe! A három személy ipari kémkedést folytatott, és ezért vannak vizsgálati fogságban- válaszolta a pekingi külügy. Itt tart most a kínos ügy, mely Ivanka Trump cégének cipői miatt robbant ki mind Kínában mind pedig az USA-ban.

A China Labor Watch az Egyesült Államokban bejegyzett cég, mely azután nyomoz, hogy milyenek is a munkakörülmények Kínában, mely a világ elsőszámú export nagyhatalma. Donald Trump a választási kampány idején hangosan bíráita Pekinget amiért áruival elárasztja a világpiacot és “ellopja az amerikaiak munkahelyét”. Számos amerikai cég ugyanis Kínában gyártja termékeit, mert ott a munkaerő sokkal olcsóbb. A jelek szerint így van ezzel Ivanka Trump cége is, mely divatcikkeket tervez és gyárt. A cipőket illetve azok egy részét állítólag Kínában. Abban a két üzemben, ahol ezek a cipők készülnek, rémesek a munkafeltételek – fedezte fel a China Labor Watch három kínai munkatársa. Rengeteg túlórára kényszerítik a dolgozókat, és aztán nem fizetnek ezért. A dolgozók többségének a bére nem éri el a minimálbért sem! Persze hivatalosan leszámlázzák a magasabb béreket, de a valóságban a dolgozók nem kapják meg ezeket! Ezt a turpisságot fedezte fel a China Labor Watch három embere. De hogyan?

Úgy, hogy szabályos ipari kémkedést folytattak a két kínai üzemben! Leleplezték és elfogták őket! Az ügy mindenkinek rémesen kínos. A kínaiak semmiképp sem akarják bevallani, hogy a munkások kizsákmányolása sokkal nagyobb a kommunista országban mint Nyugaton. Donald Trump számára rém kellemetlen, hogy a saját lánya is épp Kínában gyártatja divatos cipőit. Az USA elnöke a választási kampány során még büntetővámokat javasolt Kínával szemben és kereskedelmi háborút helyezett kilátásba. Aztán Floridában találkozott Kína első emberével, Hszi Csinpinggel. Akkor kiderült: a kereskedelmi háborúzás elmarad, mert ahhoz túlságosan is sok a közös érdek Kína és az USA között. Az amerikai sajtó Trump elnököt csak igen mérsékelten kedvelő része viszont kaján mosollyal érdeklődik: vajon Ivanka Trump nem hallotta elnök papája dörgedelmeit azokról a nyereséghajhász amerikai vállalkozókról, akik “ellopják az amerikaiak munkahelyeit azzal, hogy éhbérért Kínában dolgoztatnak?!”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez