Brit szankciók kémügyben Oroszország ellen

23 orosz diplomatát kiutasítanak Nagy-Britanniából, törlik az orosz külügyminiszter meghívását. A királyi család nem vesz részt a foci világbajnokságon, melyet idén Oroszországban rendeznek.

Ezek a brit szankciók, melyek aligha rendíthetik meg Putyin elnököt, aki vígan kampányol. Legutóbb például Szevasztopolban járt, az orosz flotta főhadiszállásán a Krímben. 2014-ben annektálta a félszigetet Oroszország. Emiatt is szankciók sújtják Moszkvát. Mindez hidegen hagyja Putyint, aki negyedszerre akar Oroszország elnöke lenni. Kevesen kételkednek benne, hogy ez sikerül is neki.

Theresa May miniszterelnök közben elrendelte 14 más gyanús haláleset vizsgálatát Nagy-Britanniában. “Sajnos, Putyin ugyanazt folytatja, amit a Szovjetunió elkezdett!” – hangsúlyozta May asszony az alsóházban Londonban. Putyin ezredes volt a KGB-ben a szovjet időkben. Most állítólag személyesen adott parancsot az áruló, Szergej Szkripal exezredes likvidálására. Szergej Szkripal 100 ezer dollárért eladta kollégáit a CIA-nek és az MI 5-nak. Oroszországban lecsukták, majd kicserélték brit börtönben üldögélő orosz kémekre. Békésen éldegélt Angliában, mígnem egy nap félholtan találták egy padon Nagy-Britanniában. Szovjet időkből való ideggáz áldozata lett lányával együtt. Jelenleg is élet és halál között lebeg mindkét áldozat egy brit kórházban. Az EU és Trump elnök teljes támogatásáról biztosította May brit miniszterelnököt. Aki a maga részéről sietett hangsúlyozni: mindez bármely más NATO államban is megtörténhet. Az észak-atlanti szervezetnek Magyarország is tagja…

Fotó: London / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez