Pálmaolaj, tea és kávé orosz vadászgépekért

Ez nem vicc, Indonézia ugyanis ezeket az árucikkeket ajánlotta fel Oroszországnak 11 Szuhoj vadászrepülőért cserébe.

Az oroszok pedig a jelek szereint egyáltalán nem zárkoznak el a barteltől az indonézekkel, egy hete Moszkvában ugyanis szándéknyilatkozatot is aláírtak az ügyletről. Napokon belül pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétnapos hivatalos látogatást is tesz a délkelet-ázsiai országban, ahol minden bizonnyal erről is tárgyalni fog indonéz kollégáival.

Az indonézek nem titkolt szándéka, hogy kihasználják az Oroszországgal szemben hozott uniós és amerikai szankciók kínálta lehetőségeket. Moszkvának ugyanis új piacok után kell néznie. Indonézia számára pedig ez remek lehetőséget arra, hogy bővítse kereskedelmi kapcsolatait az oroszokkal. Moszkávnak szintén jól jöhet Indonézia, mivel a délkelet-ázsiai térség legnagyobb gazdaságával rendelkezik.

A bartelezés pedig egyáltalán nem tűnik rossz üzletnek. A kávéra és a teára ugyanis hatalmas a kereslet Ororszországban, ahol ezeket nem termesztik, csakis importból tudják beszerezni. A pálmaolajjal pedig remekül lehet helyettesíteni más étolajokat. Ráadásul olcsó és az égési foka is magasabb más, sütéshez használt zsiradékokénál. Indonéziának pedig jól jöhetnek az orosz vadászgépek, mivel egy rendkívül feszült térségben helyezekedik el, ahol éppen fegyverkezési verseny folyik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez