Merkel Párizsban: reformmenü az Élysée-palotában

Alig alakult meg az új német kormány, Angela Merkel azonnal Párizsba sietett, hogy Macron elnökkel együtt végre megindítsa az euróövezet tervezett reformját. Jelenleg a bankunió szerepel az első helyen. A francia és a német álláspont még nincs szinkronban, és akkor még nem beszéltünk az eurozóna másik 17 tagállamáról.

Különösen nagy gondot okoz manapság Olaszország. Az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága nincs épp irigylésre méltó helyzetben: az államadósság óriási és állandóan növekszik. A gazdasági szakértők megszorító csomagot javasolnak, de erről a lakosság hallani sem akar. Kiderült ez a hónap elején megtartott választásokon, ahol arattak a protesztpártok: az Öt csillag és az Északi Liga. A felelősen gondolkodó baloldal és Silvio Berlusconi veszített. Kormányképes többség nincs a láthatáron. Ilyen körülmények között kellene elindítani az eurózóna reformját, mely természetesen kihat azokra az EU tagállamokra is, melyek nem tagjai az eurózónának. Macron elnök terve, melyet Merkel kancellár is támogat, a gyakorlatban valósítaná meg a kétsebességes Európát. Eszerint versenyképessé kell tenni az eurozónát a globális piacon. Az EU többi tagállamának fel kell ajánlani a belépést az eurózónába. Aki nem lép be, az jóval kevesebbet kap majd az uniós alapokból. Az is lehet, hogy semmit sem…

Erről tárgyal a reformebéden az Élysée-palotában Merkel kancellár és Macron francia elnök, akik politikai pályafutásukat kötik hozzá ehhez a reformhoz, melytől az eurózóna fellendülését várják. Az idő sürget: Franciaországban a vasutasok épp most jelentettek be sztrájkot áprilisra, Németországban pedig egyre jobban erősödik az euroszkeptikus szélsőjobboldali Alternative für Deutschland párt, mely jelenleg a második helyen áll a közvélemény-kutatások szerint. Merkelnek és Macronnak életszínvonal-emelést kell produkálniuk, ha azt akarják: a választók is támogassák az eurózóna reformját.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez