150 évig üres koporsónak hitték – 2500 éves múmiát találtak Ausztráliában

Sydney-ben az egyetem régészei meglehetősen meglepődtek, amikor kinyitottak egy 150 éve raktározott és üresnek hitt egyiptomi szarkofágot.

Két és félezer éves múmia maradványait találtak ugyanis benne – meglehetősen rossz állapotban, vélhetően sírrablók rongálták meg. Dr. Jamie Fraser kutatócsoportja most azt vizsgálja, kinek a maradványaira bukkantak. A koporsót a rajta lévő hieroglifák szerint egy Mer-Neith-it-es nevű papnőnek szánták, de lehet, hogy végül mégsem őt helyezték bele. Elég gyakori volt ugyanis korábban Egyiptomban, hogy a régiségkereskedők a vevők kívánságára tetszőleges múmiát raktak a koporsókba. Egyelőre annyi biztos, hogy egy felnőtt nő maradványairól van szó: csontokról, pólyákról, gyantáról és több mint 7 ezer gyöngyről egy temetési sálról.

Mer-Neith-it-es Krisztus előtt 600 körül élt, vagyis abban az időben, amikor az ókori Egyiptomnak utoljára volt helyi, egyiptomi uralkodója. A koporsó felirata szerint Szahmetnek, a perzselő nap oroszlánfejű istennőjének, az anyák oltalmazójának, a háború, gyűlölet és halál úrnőjének templomában szolgált.

Connie Lord egyiptológus olyan ritka módszert fedezett fel a múmia mindössze tizedét kitevő maradványokon, mint amilyent Tutanhamonnál találtak. Miután az agyat eltávolították, gyantát öntöttek a koponyába. “Hihetetlen lelet, egyetlen ilyent sem láttam még” – mondja a kutató.

A szarkofágot a Sydney egyetem Nicholson Múzeumának alapítója vitte 1860 táján Ausztráliába. Aztán a raktár mélyére került, a jegyzetek szerint ugyanis üres volt és a diákok sokkal izgalmasabbnak találtak egy másik koporsót, melyben nyilvánvalóan és jól láthatóan feküdt egy múmia. Ebben – eddig úgy gondolták legalábbis – csak egy rakás szemét volt. Most kiderült, hogy ennél sokkal több: egy izgalmas és szenzációs régészeti lelet.

Fotó forrása: bbc.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez