Meghalt a holland tanár, aki zsidó gyerekek százait mentette meg a holokauszt idején

Johan van Hulst iskolája Amszterdamban szomszédos volt egy zsidó gyerekotthonnal. Amikor a nácik megkezdték a zsidók összeszedését, hogy haláltáborokban elpusztítsák őket, akkor a kerítésen keresztül több száz gyerek életét mentette meg.

“Tudtam, hogy mindenkit nem menthetek meg. A legnehezebb döntés az volt, hogy kiválasszam a gyerekek közül azokat, akik tovább élhetnek, hiszen a többiekre halál várt. Ha magammal vittem tizenkét gyereket, akkor mindig azt kérdeztem magamtól: miért nem tizenhármat?!” – nyilatkozta később a most, 107 éves korában elhunyt holland tanár.

Johan van Hulst a második világháború után közéleti szerepet vállalt: a kereszténydemokrata párt színeiben szenátor lett. Most a szenátus jelentette be a halálhírét Hollandiában.

1972-ben Izraelben a Jad Vasem intézet kitüntette a zsidó gyerekek megmentéséért. 2012-ben, amikor Benjamin Netanjahu miniszterelnök Hollandiában járt, felkereste a zsidó gyermekek megmentőjét és Izrael és az egész emberiség nevében megköszönte, hogy a holland tanár a holokauszt idején a kerítésen át több száz zsidó gyereket juttatott biztos helyre a nácik elől Amszterdamban.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez