Ferenc pápa keresztelte meg a hős migránst Itáliában

A 31 éves nigériai John Ogah, aki illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba, egy bolt előtt koldult, amikor egy álarcos rabló megpróbált oda betörni. A rabló egy hentesbárddal volt felfegyverkezve, de a bátor nigériai férfi rávetette magát és lefogta, amíg megérkezett a rendőrség. Jutalmul az olasz hatóságok tartózkodási engedélyt adtak a “hős migránsnak” – ahogy a lapok elkeresztelték.

A nigériai férfi korábban jelezte: szeretné felvenni a keresztséget. Ferenc pápa személyesen keresztelte meg – ezzel is hangsúlyozva álláspontját. A pápa híve annak, hogy az európai országok fogadják be a máshonnan érkező menekülteket. A nigériai férfi keresztapja az olasz rendőrség egyik kapitánya volt.

Korábban Ferenc pápa arról beszélt, hogy szégyenkezik a világ állapota miatt. A több mint 1.2 milliárd katolikus vezetője óriási rendőri készültség mellett vett részt a Via Crucison Rómában. Ferenc pápa önkritikusan elemezte az idősebb nemzedék felelősségét: “szégyenkezhetünk, amiért egy megosztott és háborúskodó világot hagyunk örökségként hátra, egy olyan világot, melyet felfal az önzés és amelyben a perifériára kerülnek a fiatalok, az öregek és a betegek” – hangsúlyozta a 81 éves Ferenc pápa. Aki a Húsvét alkalmából meglátogatta elődjét, XVI. Benedek pápát.

Ferenc pápa idős kora ellenére végigjárta a Via Crucist /keresztutat/ Rómában, és szombaton  ő vezette a virrasztást, mely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli. Ferenc pápa húsvét előtt Róma főrabbijával üzenetet váltott. Hasonlóképp a kopt keresztények vezetőjével is. A mintegy 10 millió kopt keresztény Egyiptomban nehéz körülmények között él, mert a muzulmán többség nem mindig toleráns vele szemben. Iszlamista fanatikusok gyakran kísérelnek meg merényleteket a templomok és a keresztény hívők ellen Egyiptomban. Ferenc pápa nemrég Egyiptomban járt, ahol személyesen biztatta a keresztény kisebbséget a kitartásra és felszólította a muzulmán többség vallási vezetőit a toleranciára. Erre a kairói Al Azhar teológiai egyetem vezetői ígéretet is tettek, ám a gyakorlatban nem sok változott: a keresztény kisebbség továbbra is igen nehéz körülmények között él Egyiptomban és az egész Közel-Keleten, vagyis azon a területen, ahol a kereszténység megszületett.

Fotó: ANSA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez