A virágvasárnapi merényletek ellenére Egyiptomba látogat Ferenc pápa

Ezt erősítették meg a Vatikánban, ahol már készítik elő az egyházfő látogatását Egyiptomba, ahol virágvasárnap idején két merénylet is volt keresztény templomok ellen.

46-an meghaltak és sokan megsebesültek. Alexandriában a Szent Márk templomban volt a bombamerénylet idején II. Teodor. A kopt pápa nem sérült meg, miután a bomba a templom előtt robbant fel. Őt akarták-e megölni a dzsihádharcosok? A kopt keresztények számára ez nyilvánvaló. Az Iszlám Állam a kopt kisebbséget teszi felelőssé azért, hogy 2013-ban megbuktatták az iszlamista Morszi elnököt Egyiptomban. Azóta a kopt pápa a merénylők célpontja.

Az egyiptomi parlament megszavazta a szükségállapotot a vasárnapi merényletek után. Maga Szíszi elnök javasolta ezt. Mit jelent a szükségállapot a gyakorlatban? A rendőrség fogva tarthat terroristagyanús személyeket 45 napig akkor is, ha nincs konkrét bizonyíték ellenük – magyarázta a helyzetet a párizsi Le Monde tudósítójának a nemzetbiztonsági tanács egyik tagja.

Mubarak elnök idejében állandóan szükségállapot volt érvényben, a titkosszolgálat vaskézzel sújtott le az iszlamista erőkre. Aztán megbukott Mubarak és jött az iszlamista Morszi elnök. Őt követte Szíszi, aki éppúgy a hadsereg támogatásával irányítja Egyiptomot, mint Mubarak. Az egyiptomi elnök nemrég Washingtonban járt, ahol Trump elnök elismerően beszélt arról, hogy Egyiptom kulcsszerepet játszik a terrorizmus elleni harcban. Az emberi jogokról nem esett szó.

Ferenc pápa látogatására igen szigorú biztonsági intézkedéseket terveznek Egyipromban, hiszen a katolikus egyházfő nyilvánvaló célpont az iszlamista terroristák számára. Mindeközben a kopt kisebbség egyre csak fogyatkozik Egyiptomban, hiszen a keresztények nem biztosak abban, hogy az állam képes megvédeni őket az iszlamista terrorral szemben. Ennek ellenére húsvét közeledtével szorgalmasan járnak templomba. A Szent Márk templomba is, ahol a kopt pápa misézett a merénylet idején. Ma már csak az léphet be, aki igazolja: keresztény. Dehát a bomba is a templom előtt robbant virágvasárnap idején Alexandriában, ahová április végén a tervek szerint ellátogat Ferenc pápa is.

Fotó: a Szent Család Egyiptomban – mozaik a kairói Függő Templom udvarán / Wikimedia Commons

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez