Háromezren voltak a pápai misén a 25 ezres grúziai stadionban

Szokatlanul kevés – mindössze néhány ezer – hívő előtt mutatott be szentmisét szombaton Ferenc pápa, és az ortodox egyház küldöttsége sem jelent meg az eseményen.

A szervezők jóval több résztvevőre számítottak a 25 ezres befogadóképességű Mihai Mehszi tbiliszi stadionban, mint a végül megjelent háromezer hívő. Ez volt eddig a legkevesebb résztvevővel megtartott szabadtéri istentisztelet, amelyet 16 külföldi útja során a 2013-ban megválasztott katolikus egyházfő bemutatott. A szentmisén nem jelent meg a II. Ilija grúz ortodox pátriárkát képviselő küldöttség sem.

Az ortodox világban konzervatívnak számító grúz egyház ellenzi a közeledést Rómával. Grúzia lakosságának kevesebb mint 1 százaléka katolikus, az ország túlnyomó többsége az ortodox kereszténységhez tartozik, amely 1054-ben elszakadt Rómától. Ferenc pápa ugyanakkor igyekezett a Vatikán kapcsolatait szorosabbra fűzni a keleti egyházakkal, ennek keretében történelmi jelentőségű találkozót tartott Kirill orosz pátriárkával februárban.

A pápai vizit állomásain több tucat keményvonalas aktivista tüntetett a látogatás ellen. Transzparenseiken a többi között olyan feliratok voltak, hogy “A Vatikán spirituális agresszor” és “A pápa főeretnek,  nem szívesen látjuk az ortodox Grúziában”.

Grúziai látogatása utolsó állomásaként a pápa a Tbiliszi közelében fekvő Metekhibe, a grúziai  ortodox egyház székhelyére látogatott, ahol a XI. században épült templomban II. Ilja pátriárka “mély tiszteletéről és testvéri szeretetéről” biztosította a katolikus egyházfőt.

Ferenc pápa vasárnap egynapos látogatásra a muzulmán többségű Azerbajdzsánba utazik, majd visszatér Rómába.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez