Ferenc pápa és az örmény népirtás

Három szörnyű népirtás volt a XX. században: az első az örményeké, a második a zsidóké, a harmadik pedig a sztálinizmus áldozataié – mondta a katolikus egyház feje a Szent Péter templomban, Rómában.

Ferenc pápa és az örmény pátriárka arról emlékeztek meg a közös misén, hogy száz évvel ezelőtt kezdődött meg az örmények kiirtása a török szultán birodalmában. Az örmény kisebbséget szinte teljesen kiirtották, csak kevesen tudtak külföldre menekülni. Törökország hivatalosan soha nem vállalta fel a teljes felelősséget az örmények kiirtásáért. Ferenc pápa arra a dokumentumra hivatkozott, melyet még II. János Pál pápa irt alá az örmények pátriárkájával 2000-ben.

A misét együtt mutatta be a Szent Péter templomban Ferenc pápával Nerszesz Bedrosz XIX Tarmuni, az örmények pátriárkája. Részt vett a szertartáson Szerzs Szergiszjan, Örményország köztársasági elnöke is. A közös gyászmise aligha javítja a Vatikán és Törökország kapcsolatát, hiszen az örmény népirtás továbbra is tabutéma a közgondolkodás számára, annak ellenére, hogy a másfél milliós örmény kisebbséget száz évvel ezelőtt szinte teljes egészében kiirtották a török szultán birodalmában.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez