Ferenc pápa ismét a béke angyala lenne – ezúttal Putyinnal

Ferenc pápa úgy látszik tényleg fejébe vette, hogy a régi idők nagy pápáihoz hasonlatosan globális politikai tényező legyen. Miután sikerrel tető alá hozta az amerikai-kubai békét, most Kelet-Európával próbálkozik. A békéről és a népek közötti szolidaritásról is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozójukon szerdán a Vatikánban.

Az ötven perces megbeszélésen – amely a tervezettnél később kezdődött – a katolikus egyházfő arra kérte Putyin elnököt, hogy tegyen meg minden erőfeszítést a béke érdekében Ukrajnában. A felek egyetértettek abban, hogy ehhez párbeszéd szükséges, valamint az, hogy tiszteletben tartsák a minszki megállapodást – számolt be a találkozóról Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Ferenc pápa súlyosnak nevezte az Ukrajnában kialakult humanitárius helyzetet és a humanitárius segélyszállítmányok célba jutásának biztosítását szorgalmazta.

Lombardi hozzátette: a pápa és Putyin a közel-keleti helyzetről, Irakról és Szíriáról is beszélt egymással. A szentszéki szóvivő elmondta, Ferenc pápa és az orosz elnök közös véleményeként fogalmazódott meg, hogy ezekben a szintén konfliktusoktól érintett térségekben is minél gyorsabban békét kell teremteni a nemzetközi közösség konkrét közreműködésével, és addig is biztosítani kell a társadalom minden tagjának életfeltételeit, beleértve a vallási kisebbségekét, kiemelt figyelemmel a keresztényekre.

Ferenc pápa a találkozó elején németül köszöntötte az orosz elnököt, majd mindketten saját tolmáccsal folytatták a megbeszélést.

Az orosz elnök egy aranyszállal horgolt képet ajándékozott az egyházfőnek a Megváltó Krisztusnak szentelt és a szovjet időkben elpusztított moszkvai székesegyház ábrázolásával. Ferenc pápa egy érmét adott Vlagyimir Putyinnak a béke angyalával. A pápa úgy fogalmazott: a béke angyala minden háborút legyőz és a népek közötti szolidaritásról beszél.

Vlagyimir Putyin az Expo2015 milánói világkiállításról több mint egy órás késéssel érkezett meg a Vatikánba. Az orosz elnök az előző, 2013 novemberi vatikáni látogatásakor is több mint két órát késett. A mostani találkozóra népes delegáció kísérte el többek között az orosz diplomáciát vezető Szergej Lavrovval, aki Paul Gallagher vatikáni külügyminiszterrel tárgyalt szintén az ukrajnai és a közel keleti helyzetről. Gallagher érsek a külföldön tartózkodó Pietro Parolin szentszéki államtitkárt helyettesítette.

Vlagyimir Putyint Rómában Sergio Mattarella államfő is fogadta. Az orosz elnök régi barátjával, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel a Moszkvába való visszaindulás előtt a római Leonardo da Vinci repülőtér különtermében találkozott.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez