Virágvasárnapi támadások keresztények ellen Egyiptomban – sok halott

Bomba robbant egy kopt templomnál virágvasárnap Gharbijja kormányzóságban, a Nílus deltavidékén. Később Alexandriában is robbantottak. Összesen 45-en haltak meg. Az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként.

A tantai robbantásban 29-en haltak meg az egészségügyi hatóságok szerint, a sebesültek száma 71. A bombát egy pad alatt helyezték el a Szent György templomban.

Néhány órával később Alexandriában újabb bomba robbant a Szent Márk székesegyházban. Ott 16-an haltak meg, a sebesültek száma 30. A katedrálisban volt a támadás idején a kopt pápa, II. Teodor is, de neki nem esett baja.

Szíszi elnök arra utasította a legjobban felszerelt katonai kórházakat, hogy fogadják a sérülteket. Közben a szunnita iszlám legjelentősebb intézménye, a kairói Al-Azhar elítélte a támadást.

Az  Al-Tahrir című lap szerint már egy hete is találtak bombát a tantai templomnál. A biztonságiak akkor megakadályozták a robbanást. Tantában mégis a második robbantás volt ez 10 napon belül: március 31-én 16-an sérültek meg, amikor bomba robbant egy rendőri kiképző központnál.

Decemberben Kairóban robbantottak a Szent Márk székesegyház mellett, egy kis kápolnában – akkor is az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként. Ott 25 áldozat volt.

Fotó: a tantai templom / Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez