Szükségállapot Egyiptomban a virágvasárnapi merényletek után

Ezt személyesen Sissi elnök jelentette be: a szükségállapot az egész ország területére vonatkozik.

Eddig csak a Sínai-félsziget északi részén voltak érvényben ilyen rendkívüli intézkedések, ahol valóságos háború folyik az Iszlám Állam helyi csoportjával. A fanatikus iszlamista erőknek innen már sikerült elüldözniük a keresztényeket. Az Iszlám Állam bevallott célja a keresztények elüldözése Egyiptomból. Ezért hajtottak végre két merényletet virágvasárnap, amikor zsúfoltak a kopt keresztény templomok Egyiptomban.

Összesen 45-en haltak meg a két merényletben. Az egyiket a tantai Szent György templomban követték el a Nílus deltájában, a másikat pedig a Szent Márk templomban Alexandriában. Decemberben, karácsony táján Kairóban a Szent Péter templomban volt hasonló merénylet. Sissi elnök, aki nemrég tért vissza az Egyesült Államokból, ahol Trump elnökkel egyeztették terveiket az iszlamista terrorizmus elleni harcban, háromhónapos szükségállapotot hirdetett.

Leváltották annak a kormányzóságnak a biztonsági főnökét, melyben a tantai merényletet elkövették. A keresztények jelentős része úgy érzi: a hadsereg és a rendőrség nem védelmezi őket elég hatékonyan a fanatikus iszlamista terroristáktól. Nemcsak biztonsági intézkedéseket várnak az államtól, de a muzulmán többség átnevelését is. Sok szalafista prédikátor ugyanis azt terjeszti Egyiptomban, hogy a keresztények hitetlenek és ezért a pokolra kerülnek. Egyiptomot tehát meg kell tisztítani tőlük.

Tanta városában ezért a merénylet után közös keresztény-muzulmán megemlékezést tartottak az áldozatokról. A helyi imám elítélte a véres merényletet. A két közösség között ugyanakkor nagy a bizalmatlanság: a keresztények és a muzulmánok az utca két oldalán álltak és nem vegyültek egymással. Az egykor tízmilliós kopt kisebbség gyorsan fogyatkozik, mert sokan inkább kivándorolnak a vallási háború elől, melyet az Iszlám Állam folytat a keresztények ellen Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez