Meghalt Winnie Mandela

Nelson Mandela felesége volt és a saját jogán is ismert apartheidellenes harcos. 81 évesen hunyt el. Halálhírét az asszisztense jelentette be a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Winnie Madikizela-Mandela férjével együtt a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált. Az egész világot bejárta a fotó, amelyen 1990-ben kéz a kézben hagyták el a börtönt, ahol Nelson Mandela 27 évet töltött el. Desmond Tutu Nobel- békedíjas püspök az apartheid elleni küzdelem meghatározó személyiségeként emlékezett meg róla, azt mondta, hogy bátor helytállása aktivisták nemzedékeit inspirálta.

A Mandela-család szóvivője azt közölte, hogy Winnie Mandela békésen ment el, a családja körében, hétfőn délután, hosszú betegség után. Az év eleje óta gyakran volt kórházban. Cyril Ramaphosa elnök este felkeresi a Mandela-házat – jelentette be az Afrikai Nemzeti Kongresszus párt. Melynek vezetői arról beszéltek, hogy az egyik utolsó olyan ikon távozott most, aki pontosan meg tudta mondani, hogy mi a jó és mi a rossz és akinek iránymutatását nagyon is fogják nélkülözni.

_100660499_e1f274e8-02ea-4573-95b1-67d9c3e5a09d

Érdemei elismerése mellett mindazonáltal Winnie Madikizela-Mandelát sokan tartották ellentmondásos személyiségnek – írja a BBC honlapja. A többi között azért, mert támogatta azt a gyakorlatot, hogy a nyolcvanas évek végén égő autógumikat tettek a feltételezett informátorok nyakába és Soweto egyes részeit terror alatt tartotta az ANC, az Afrikai Nemzeti Kongresszus. De csalási és emberrablási ügybe is belekeveredett.

Winnie Madikizela képzett szociális munkás volt, amikor az ötvenes években találkozott majdani férjével. 38 éven át voltak házasok, ebből csaknem három évtizedet külön töltöttek, miután Nelson Mandela börtönben ült. Amikor a későbbi elnököt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, az asszony vette át férje szerepét és folytatta a harcát, ő maga is az apartheid elleni ellenállás nemzetközi jelképévé vált. Akit követtek a szegény, feketék lakta külvárosok szabadságért harcoló lakói. Később őt magát is bebörtönözte a fehér kisebbség kormánya, mely ellen küzdött.

Winnie Madikizela-Mandelát 1990-ben engedték ki a börtönből, házassága röviddel később tönkrement. Az  ANC 1994-ben megnyerte az első demokratikus választást, május 9-én Nelson Mandelát államfővé választották. Bár 1996-ban elváltak, az asszony a Mandela nevet élete végéig megtartotta és volt férjével annak haláláig, 2013-ig jó kapcsolatban maradt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez