A NATO főtitkára az orosz hadgyakorlatról: nem akarunk új hidegháborút

Oroszország balti flottája, mely részben Kalinyingrádban, az egykori Kelet-Poroszországban állomásozik, nagyszabású hadgyakorlatot tart, amelyet a térség államai fenyegetésnek tekintenek. Lettország lezárta légterének egy részét.

“Figyeljük az orosz hadgyakorlatot a Balti-tengeren, de nem akarjuk tovább rontani a kapcsolatokat, melyek már amúgy is mélyponton vannak” – hangsúlyozta Ottawában Jens Stoltenberg. A NATO főtitkára elmondta: az észak-atlanti szervezet nem akar új fegyverkezési versenyt sem. Trump elnök a Fehér Házban fogadta a három balti állam vezetőit és megnyugtatta őket: az USA mindenképp megvédi őket egy orosz fenyegetéssel szemben!

A balti államokban és Lengyelországban már tavaly, a Zapad nevű orosz hadgyakorlat kapcsán attól tartottak, hogy az oroszok egy nagyszabású, Európa elleni támadás főpróbáját rendezték meg. Moszkva természetesen tagad, de mind Lengyelországba, mind pedig a három balti államba külföldi NATO-csapatok érkeztek, hogy megerősítsék ezeknek az államoknak a védelmét. Egyben pedig jelezni kívánták az oroszoknak: igenis komolyan veszik a NATO keleti határának a védelmét.

Moszkva viszont épp ezt kifogásolja, mondván: az amerikaiak megígérték korábban, hogy nem telepítenek fegyveres erőket Oroszország határainak közelébe. A Szkripal-ügy miatt újabb mélypontra jutott a NATO és Oroszország viszonya. Trump – miután fogadta a balti államok vezetőit – azt mondta Oroszországról: lehetnek jó kapcsolataink is Putyinnal, de alakulhatnak másként is a dolgok. Putyinnak érvényes meghívása van a Fehér Házba, de ebben a légkörben Trump aligha kockáztat meg ilyen lépést. Közben pedig a kínai hadügyminiszter Moszkvában kijelentette: Trump politikája megerősíti szövetségünket Oroszországgal. Ebben a cseppfolyós helyzetben a NATO főtitkára mindenkit nyugalomra intett, hangsúlyozva: senkinek sem érdeke a hidegháború visszatérése Európában.

Fotó: Imagery

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez