Orosz oligarchák amerikai célkeresztben

Putyin veje is szerepel a feketelistán, amelyet Washingtonban azért tettek közzé, hogy befagyasszák hét oligarcha összes amerikai vagyonát és zár alá vegyék a vállalkozásaikat. A jogi alapot mindehhez Paul Manafort, Trump elnök egykori kampányfőnöke szolgáltatta.

Vádalkut kötött a hatóságokkal: beszámol arról, hogy az oroszok miképp támogatták Trump elnöki kampányát és cserébe megúszhatja a súlyos börtönbüntetést. A feketelistán Putyinhoz nagyon közelálló emberek szerepelnek: ott van mindjárt a veje, Kirill Samalov, aki öt éve az elnök lányának a férje. A házasság nem működik igazán, az ifjú pár januárban állítólag szakított, de a kérdéses időszakban, vagyis 2016-ban a 33 éves Samalov még élvezhette apósa kegyeit. Pénzelhette azokat az orosz akciókat, melyek Trump támogatására irányultak az elnökválasztási kampány idején. Putyin vején kívül szerepel a listán Szulejmán Kerimov dollármilliárdos és elnöki főtanácsadó, Igor Szecsin, a Rosznyeft főnöke, aki együtt szolgált Putyinnal a KGB-ben, Oleg Deripaska dollármilliárdos és Alekszej Miller, a Gazprom főnöke. “Tudták előre, hogy mi következik, és biztonságba helyezték a vagyonukat” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő illetékes Washingtonban.

Moszkvában a külügyminisztérium azonnal felháborodottan reagált. Különösen kikeltek az ellen, hogy az amerikaiak zár alá vették Oroszország állami fegyverexport cégét is. “Ezzel a konkurenciát kívánják ellehetetleníteni” – hangsúlyozta a külügy Moszkvában. Oroszország számára a fegyverexport nagyon fontos, mert a nyersanyagokon kívül jóformán csak fegyvereket tud eladni külföldön. A moszkvai külügy erőteljes választ ígért az újabb amerikai szankcióra. 2014 óta – amióta Oroszország annektálta a Krímet – folyamatosak az amerikai szankciók Moszkva ellen. Donald Trump azzal dicsekszik, hogy senki nem volt nála keményebb a Fehér Házban az oroszokkal szemben, mint ő. A mulatságos az, hogy a mostani szankciók éppen azért sújtják Oroszországot, mert a Fehér Házba segítette Donald Trumpot…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez