Szimbolikus légicsapás Szíriában

Közös amerikai-angol-francia légicsapást hajtottak végre katonai célpontok ellen Szíriában szombaton hajnalban. Több mint száz rakétát észlelt a szíriai légvédelem, melyet oroszok irányítanak.

A légvédelem sok rakétát lelőtt – közölte a hadügyminisztérium Moszkvában, ahol egyúttal hangsúlyozták: következményei lesznek a nyugati hatalmak akciójának. Trump elnök rövid televíziós beszédben indokolta meg az akciót, mely azért büntette meg Szíriát, mert Aszad elnök hadserege vegyi fegyvereket vetett be a polgári lakosság ellen. Trump Oroszországot is bírálta, hiszen az oroszok 2013-ban letették a nagyesküt: Aszad hadserege minden tiltott vegyi fegyvert megsemmisített. Tavaly már volt egy hasonló támadás, de úgy látszik, hogy abból nem tanultak – mondta Jim Mattis amerikai hadügyminiszter.

A szíriaiaknak és az oroszoknak volt idejük felkészülni a támadásra: sok katonai támaszpontot kiürítettek. Az orosz flotta elhagyta bázisát Szíriában. Így a kár valószínűleg nem jelentős. Sokkal inkább szimbolikus akcióról volt szó: Trump, May és Macron közös légicsapása azt kívánta hangsúlyozni, hogy Aszad átlépett egy határt a vegyi fegyverek bevetésével, és ezt a nyugati nagyhatalmak nem fogadják el. Korábban Szaddám Huszein iraki elnök vetett be tiltott vegyi fegyvereket a polgári lakosság ellen. A bíróság ezzel is indokolta a halálbüntetést, melyet azt követően mondtak ki az iraki diktátorra, hogy az USA lerohanta az országot. Szaddám Huszeint felakasztották.

Szíriában 2011 óta tart a polgárháború, melyben az oroszok és Irán Aszad elnököt támogatják, míg a nyugati hatalmak a szíriai államfő bukását kívánják elérni. Az USA és Oroszország nyíltan szemben áll ebben a konfliktusban, mely háborús kihívást jelent. Ezért az orosz vezérkari főnök és a NATO Európában állomásozó fegyveres erőinek parancsnoka, egy amerikai tábornok találkozót tervez, hogy elkerüljék a közvetlen összecsapást. 2013 óta nem volt ilyen magas szintű találkozó amerikai és orosz tábornokok között. Közben azért a forró drót működik: a Fehér Ház és a Kreml egyeztet az akciók előtt, nehogy komolyabb konfliktus bontakozott ki egy olyan szimbolikus légicsapás miatt, mint amilyen Szíriában volt szombaton hajnalban.

Fotó: Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez