Újjáválasztják-e Montenegró “örökös” urát?

Milo Djukanovics 27 éve uralkodik folyamatosan a kis köztársaságban, mely nemrég a NATO-ba is bekerült. Volt elnök és miniszterelnök, és ha épp az egyik tisztséget sem töltötte be, akkor a háttérből irányított. A még mindig csak 56 éves ravasz balkáni politikus egyedülálló hatalmi gépezetet épített ki. Ezért most vasárnap is ő számít a választások fő esélyesének Montenegróban.

Mi a titka Milo Djukanovicsnak, akit Itáliában és Németországban nyíltan a balkáni cigarettacsempész maffiafőnökének neveztek? Az, hogy a politikai és gazdasági érdekek ügyes kombinációjával egyedülálló erőfölényt teremtett a megosztott ellenzékkel szemben. Egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen miközben elszánt nacionalistának vallja magát, szemben áll a nagyszerb nacionalizmussal.

Milo Djukanovics szembeszállt Milosevics szerb elnökkel a polgárháború idején és ügyesen Amerika oldalára kormányozta Montenegrót, miközben Szerbia kitartott Moszkva mellett. Az amerikaiak elnézték Milo Djukanovics kétes üzleti ügyeit és a kis országban uralkodó általános korrupciót, mert stratégiai érdekük volt, hogy Montenegró a NATO-hoz csatlakozzon. Milo Djukanovics ma a haza ellenségeinek nevezi azokat, akik megkérdőjelezik nyugatbarát nacionalista politikáját. Jó esélye van tehát a sikerre a még mindig csak 56 éves “örökös vezérnek”, aki 1991 óta nem annyira vaskézzel, mint inkább balkáni ravaszsággal irányítja az egykori Jugoszlávia legkisebb tagállamát, az alig több mint félmilliós Montenegrót

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez