Újjáválasztják-e Montenegró “örökös” urát?

Milo Djukanovics 27 éve uralkodik folyamatosan a kis köztársaságban, mely nemrég a NATO-ba is bekerült. Volt elnök és miniszterelnök, és ha épp az egyik tisztséget sem töltötte be, akkor a háttérből irányított. A még mindig csak 56 éves ravasz balkáni politikus egyedülálló hatalmi gépezetet épített ki. Ezért most vasárnap is ő számít a választások fő esélyesének Montenegróban.

Mi a titka Milo Djukanovicsnak, akit Itáliában és Németországban nyíltan a balkáni cigarettacsempész maffiafőnökének neveztek? Az, hogy a politikai és gazdasági érdekek ügyes kombinációjával egyedülálló erőfölényt teremtett a megosztott ellenzékkel szemben. Egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen miközben elszánt nacionalistának vallja magát, szemben áll a nagyszerb nacionalizmussal.

Milo Djukanovics szembeszállt Milosevics szerb elnökkel a polgárháború idején és ügyesen Amerika oldalára kormányozta Montenegrót, miközben Szerbia kitartott Moszkva mellett. Az amerikaiak elnézték Milo Djukanovics kétes üzleti ügyeit és a kis országban uralkodó általános korrupciót, mert stratégiai érdekük volt, hogy Montenegró a NATO-hoz csatlakozzon. Milo Djukanovics ma a haza ellenségeinek nevezi azokat, akik megkérdőjelezik nyugatbarát nacionalista politikáját. Jó esélye van tehát a sikerre a még mindig csak 56 éves “örökös vezérnek”, aki 1991 óta nem annyira vaskézzel, mint inkább balkáni ravaszsággal irányítja az egykori Jugoszlávia legkisebb tagállamát, az alig több mint félmilliós Montenegrót

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez