Holokauszttúlélők találkozása csaknem 77 év után

1941 októberében két zsidó család búcsúzkodott a nácik által megszállt Brüsszelben. Az egyikük emigrálni készült, a másik nem hitt abban, hogy a nácik valóban tömegesen irtják a zsidókat.

A Gerstel család, amely Franciaországon és Kubán keresztül emigrált Amerikába – megmenekült. A Gronowski família, melynek feje költő volt, csaknem teljesen odaveszett. Kivéve a kis Simont, aki édesanyja tanácsára kiugrott a vonatból, mely Auschwitz felé vitte a zsidókat.

A kis Simon ma 86 éves és könnyek között találkozott a 89 éves Alice Gerstellel, akit utoljára 1941 októberében látott Brüsszelben. Mindketten érdeklődtek egymás után, de a közvélekedés az volt: az egész Gronowski család elpusztult Auschwitzban. Aztán idős korban újrakezdődött az érdeklődés a családfa iránt, és így egymásra talált a két holokauszttúlélő.

Ők voltak Los Angelesben a holokauszt emléknap díszvendégei a holokauszt emlékmúzeumban – írta az ynetnews izraeli portál. Simon jogász lett Belgiumban, Alice ingatlanvállalkozó az Egyesült Államokban. Mindketten megindultan emlékeztek 1941 októberére, amikor két zsidó család búcsúzkodott egymástól Brüsszelben. Csaknem év 77 után derült ki a szerencsésen emigráló Alice számára, hogy a kis Simon megúszta a holokausztot, mert édesanyja tanácsára kiugrott a vonatból, mely Auschwitz felé vitte a zsidókat…

Fotó: illusztráció, Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez