Lemondott Szlovákia rendőrfőnöke is az újságíró-gyilkosság miatt

Tibor Gaspar közeli rokona Szlovákia legnagyobb őrző-védő szolgálatának feje. Jan Kuciak, a fiatal oknyomozó újságíró épp ennek az őrző-védő szolgálatnak a kétes ügyeit vizsgálta, amikor végeztek vele és menyasszonyával.

Azóta több tüntetésen követelték Tibor Gaspar menesztését, de ezt csak most jelentette be Peter Pellegrini miniszterelnök. Robert Fico miniszterelnök és két belügyminiszter is belebukott a botrányba.

Az Európai Unió kérte Szlovákiától az ügy alapos kivizsgálását, annál is inkább, mert korábban Máltán gyilkoltak meg egy oknyomozó újságírónőt. Mindkét esetben maffiamódszereket alkalmaztak. Szlovákia esetében a kalábriai maffiát, a Nrdaghetát tartják felelősnek a kettős gyilkosságért. A kalábriai maffia betelepedett Kelet-Szlovákiába, ahol az uniós pénzek lenyúlásában jövedelmező üzletágat talált magának. A fiatal oknyomozó újságíró arról írt, hogy mindezt nem tehette volna meg magas szintű kormányzati segítség nélkül.

A kormány szentül megígérte ugyan, hogy kivizsgálja az oknyomozó újságíró halálát, de a rendőrség nem sok eredményt produkált. Ezért is mondott le Tibor Gaspar rendőrfőnök. Szlovákia államfője, Andrej Kiska üdvözölte a rendőrfőnök távozását és kifejezte reményét, hogy hamarosan bíróság elé kerülnek azok, akik felelősek a fiatal oknyomozó újságíró és menyasszonya haláláért Szlovákiában.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez