Útlevélbiznisz Pilatus módra Máltán

2013 óta alig több mint egymillió euróért lehet útlevélhez jutni Máltán. Ennek a programnak a leleplezésén dolgozott Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró, akit tavaly emiatt felrobbantottak. 18 nagy újság felvállalta az ügyet és folytatja a nyomozást. Íme a Pilatus Bank ügye, melyet a párizsi Le Monde írt meg Ali Szadr Hasemindezsádról, a vállalkozó szellemű azeri üzletemberről, aki jelenleg egy amerikai börtönben csücsül.

Nem is oly rég még az élet királyának képzelhette magát, hiszen mesés esküvőt rendezett Firenzében, melyen Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat is megjelent. A törekvő azeri üzletember ugyanis Azerbajdzsán elnökének megbízásából nemcsak útlevelet szerzett Máltán, de azonnal bankot is alapított! A Pilatus Bank intézte az azeri állami pénzek európai elosztását. Meg persze sok minden mást is.  A főnököt például azért csukták le az Egyesült Államokban, mert a Pilatus Bank szisztematikusan megsértette az Irán elleni szankciókat. Irán második legnagyobb nemzetisége az azeri, mely jó kapcsolatokat ápol Azerbajdzsánnal.

Amerikai felszólításra a Pilatus Bankot bezárták Máltán. Vagyonát befagyasztották. A vállalkozó szellemű azeri üzletember 25 éves börtönbüntetésre számíthat az Egyesült Államokban.

De mi haszna volt mindebből Málta miniszterelnökének és az embereinek? Ezután nyomozott Daphne Caruana Galizia, amikor meggyilkolták. Joseph Muscat miniszterelnök természetesen mindent tagad. Sőt, egymillió eurót fel is ajánlott a nyomravezetőnek. Körülbelül annyit, amennyibe egy útlevél kerül Máltán. A júdáspénz megtette a hatását: három embert elfogtak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők tették a bombát az újságírónő autójába. Igen ám, de ki adta ki az utasítást a gyilkosságra? A nyomozás ezen a ponton megállt. Talán nem véletlenül. A 18 nagy lap – köztük a New York Times, a The Guardian és a Le Monde – most azt vizsgálja: vajon mennyiben felelős Muscat miniszterelnök az újságírónő haláláért Máltán.

Fotó: Valetta / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez