Maffiamódszerrel gyilkolták meg az újságírónőt, aki leleplezte a kormányfő korrupt ügyeit

A háromgyermekes családanya autóját felrobbantották Máltán, ahol miatta kellett előrehozott választásokat kiírni júniusban. Az 53 éves Daphne Caruana Galizia keresztes hadjáratot folytatott a korrupció ellen Máltán.

A Panama-papírok botránya napfényre hozta, hogy a máltai miniszterelnök neje és környezete is offshore számlákon rejtegetett jelentős összegeket a közép-amerikai országban. Miért kapott pénzt Michelle Muscat, Joseph Muscat kormányfő felesége? – kérdezte az oknyomozó újságírónő. És meg is adta a választ: Azerbajdzsán legnagyobb bankja kívánt letelepedni Máltán. A szükséges engedélyeket a kétes hírnevű bank ily módon intézte el. “Orbitális hazugság!”- állította a miniszterelnök és neje. Ennek ellenére előrehozott választásokra kényszerült a kormányfő. A súlyos korrupciós vádak ellenére nyert. Miért?

Mert Máltán fellendült a gazdaság és a növekvő életszínvonalat a lakosság nagy része a miniszterelnök ügyes politikájának tudta be. Az újságírónő azonban nem adta fel. Tovább folytatta keresztes hadjáratát immár a kormányfő kabinetfőnöke és a kormány energiaminisztere ellen. Utolsó írásában a miniszterelnök kabinetfőnökéről azt írta, hogy magas pozícióját egyéni gazdagodásra használta és használja fel. Aztán az újságírónő autója felrobbant. A kiégett autót a sztrádán találták meg.

“Példátlan barbárság!” – harsogta a miniszterelnök, aki ebből az alkalomból rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze. Szentül megígérte, hogy kivizsgálják a maffia stílusú gyilkosságot és megbüntetik a bűnösöket. Valakit biztosan elítélnek majd, de azt, hogy ki adta ki a megbízást a korrupció ellen küzdő újságírónő felrobbantására Máltán, valószínűleg sohasem tudjuk meg. Legfeljebb csak sejthetjük…

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez