Észak-Korea felhagy a nukleáris és rakétakísérletekkel

Ez nagyon jó hír! – reagált szinte azonnal Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke a tervek szerint május végén vagy június elején találkozik Kim Dzsongunnal. Ezt megelőzően április 27-én kerül sor a csúcstalálkozóra a két Korea vezetői között Panmindzsonban, a fegyverszüneti vonalon.

Mindenki elégedett tehát, kivéve Japánt. Tokióban ugyanis rámutatnak arra, hogy Észak-Korea egy kukkot sem szólt arról: mi lesz a már meglevő atombombákkal? Ezenkívül a rakétakísérletek felfüggesztése csakis a ballisztikus rakétákra vonatkozik, a közepes hatótávolságúakra nem.  Abe Sinzo japán miniszterelnök nemrég találkozott Donald Trumppal a nyári Fehér Házban, Floridában. Az amerikai elnök igyekezett megnyugtatni őt: ha nem lesznek eredményesek a tárgyalások, akkor menet közben feláll és otthagyja Kim Dzsongunt. Jelenleg az USA garantálja Japán biztonságát. Japánban attól tartanak, hogy olyan megállapodás születhet, mely jó az USA-nak és a két Koreának, de Japánnak nem.

1945 előtt Korea Japán gyarmata volt, ezért még ma is nagyon erősek az ellenérzések mindkét oldalon. Jóakarata jeléül Kim Dzsongun azt is tudatta a világgal, hogy megkezdik egy nukleáris kísérleti telep felszámolását Észak-Koreában. A japánok siettek jelezni: mindez nagyszerű, de több ilyen nukleáris kísérleti telephely is van Észak-Koreában. Japán az egyetlen állam a világon, mely átélt nukleáris támadást, ezért ott mindenkinél éberebben figyelik az ezzel kapcsolatos híreket. Kim Dzsongun megígérte a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését, melyet az USA és Dél-Korea, valamint Kína és Oroszország is üdvözölt. Tokióban viszont a kétségeiket hangoztatják, mondván: mást ért a világ atomfegyver-mentesítésen,  mint Kim Dzsongun, Észak-Korea ifjú diktátora, aki hamarosan találkozik Mun dél-koreai elnökkel és Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével.

Fotó: United States Department of Defence

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez