Tesztelés: észak-koreai rakétakísérlet az amerikai-japán csúcstalálkozó idején

Első rakétakísérletét hajtotta végre a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam azóta, hogy Donald Trumpot beiktatták az USA elnökévé. A rakéta 500 kilométer után a tengerbe zuhant.

Amerikai és dél-koreai megítélés szerint nem interkontinentális rakétáról van szó. Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora újévi beszédében azt ígérte: hamarosan interkontinentális rakétával hajtanak végre kísérletet. Ezekkel a rakétákkal már az Egyesült Államokat is elérhetné a militarista rendszer, melyet 2006 óta szankciók sújtanak nukleáris és rakétakísérletei miatt. Ennek ellenére az ország nemzeti jövedelmének nagy részét katonai célokra fordítja, miközben a nép többsége nyomorog.

Az észak-koreai rakétakísérlet idején éppen csúcstalálkozót tartott Trump amerikai elnök és Abe Sinzo japán miniszterelnök Floridában. Mindketten határozottan elítélték az észak-koreai rakétakísérletet. Abe Sinzo miniszterelnök provokációról beszélt. Donald Trump kijelentette: az USA 100 százalékig hűséges szövetségese, Japán mögött áll! A választási kampány idején Trump még arról beszélt, hogy Amerikának nem kell annyira elköteleznie magát Japán és Dél-Korea védelemében, mert az túl sokba kerül. Elnökké választása után Trump megváltoztatta véleményét. Azóta azt hangsúlyozza: az USA garantálja Dél-Korea és Japán biztonságát. Az új amerikai hadügyminiszter első útja épp e két országba vezetett.

Amerikai megítélés szerint Észak-Korea ifjú diktátora most teszteli Amerika új elnökét. Az amerikai sajtó szerint Trump, amikor Kína első emberével beszélt telefonon, arra kérte Hszi Csin-pinget: gyakoroljon nyomást Észak-Koreára! A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer egyetlen szövetségese Kína, mely feszült viszonyban van Észak-Koreával azóta, amióta kínai típusú reformokat javasoló mentorát Kim Dzsongun kivégeztette. Az ifjú diktátornak semmilyen katonai tapasztalata sincs. Esztelen fegyverkezési programját állítólag azért folytatja, hogy maga mögé állítsa a tisztikart, melynek meghatározó szerepe van a nemzeti kommunista diktatúra fenntartásában Észak-Koreában.

Fotó: észak-koreai propagandaposzter / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez