Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT Észak-Korea miatt

Washingtonban is megerősítették: a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet. Ilyen rakéta elérheti az USA nyugati partvidékét is. Emiatt az amerikaiak a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kérték.

Észak-Korea miatt dolgoznom kell a nemzeti ünnepen is – panaszkodott július 4-én az USA ENSZ nagykövete. Közben Kim Dzsongun válaszolt Donald Trumpnak. Az USA elnöke a rakétakísérletre reagálva azt írta Twitteren: ennek a fickónak nincs jobb dolga, mint ezzel szórakozni?! Ajándékot küldtünk a nemzeti ünnepen a piszok amerikaiaknak – üzente vissza röhögve az ifjú diktátor. Ha nem küldenénk nekik időnként ilyen ajándékokat, akkor még elunnák magukat!

Az amerikaiak és a dél-koreaiak jelenleg hadgyakorlatot tartanak a Koreai-félszigeten. Válaszul az északi rakétakísérletre olyan rakétacsapást szimuláltak, mellyel meg lehetne semmisíteni Észak-Korea fővárosát, Phenjant. Trump már korábban katonai megelőző csapással fenyegette meg Észak-Koreát, ha az nem hogy fel a rakéta- és atomkísérletekkel. Az amerikai katonai szakértők szerint mindenképp nyugtalanító fejlemény, hogy az állandóan háborúval fenyegetőző Észak-Korea immár olyan rakétával rendelkezik, amely elérheti az USA nyugati partvidékét. Kérdés, hogy van-e olyan kis atombombája, amely belefér a rakéta robbanófejébe? Észak-Korea nagy hangon közölte: igenis van már ilyen bombája, vagyis készen áll egy nukleáris csapásra. A külföldi szakértők véleménye megoszlik arról, hogy az atombomba miniatürizálása hogy halad Észak-Koreában. Szöulban attól tartanak, hogy hamarosan újabb atomkísérletet tartanak Észak-Koreában, hogy ezzel is növeljék a nyomást.

Észak-Korea fenyegetése nemcsak a BT-ülésen szerepel, hanem a G20 csúcson is, melyet a hétvégén tartanak Hamburgban. Mind az öt érdekelt hatalom első embere ott lesz (Dél-Korea, USA, Japán, Kína és Oroszország). Kérdés, hogy mire jutnak, hiszen az ifjú diktátor fenyegetőzése egy atomháborúval egyre reálisabbá válik, mert Észak-Korea haditechnikája – a szankciók ellenére – gyorsan fejlődik. Kína és Oroszország ellenzi az amerikai megelőző csapást, de a diplomácia egyelőre nemigen hoz eredményt. Az ifjú diktátor arról álmodik, hogy Donald Trump fogadja őt a Fehér Házban. Ez sem apjának, sem nagyapjának nem sikerült. Kim Dzsongun a dinasztia harmadik diktátora azért fenyegetőzik, hogy elfogadtassa magát. Életveszélyes játék ez, hiszen közben már Dél-Koreában gyakorol az az amerikai kommandós alakulat, mely Oszama bin Ladent is eltette láb alól még 2011-ben Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez