Észak-koreai rakétakísérlet az USA nemzeti ünnepén

Az ifjú diktátor szereti a szimbólumokat: néhány nappal a G20 csúcs előtt, Amerika nemzeti ünnepén hajtott végre újabb rakétakísérletet.

Ennek a fickónak elment az esze? Nincs jobb dolga ennél? Nem hiszem, hogy Dél-Korea és Japán ezt szó nélkül hagyja! Kína is előbb vagy utóbb csinál valamit – értékelte Twitteren Donald Trump Észak-Korea legújabb akcióját. Az amerikai elnök nemrég fogadta a Fehér Házban Dél-Korea államfőjét. Kína elnökével és Japán miniszterelnökével telefonon tárgyalt Észak-Koreáról. Mindannyian ott lesznek Hamburgban a G20 csúcson – épp úgy, mint Putyin orosz elnök. Ez az öt állam érintett közvetlenül a koreai válságban. Minden valószínűség szerint összeülnek majd Hamburgban, hogy megvitassák: mihez lehetne kezdeni Észak-Korea elnökével?!

Donald Trump és külügyminisztere, Rex Tillerson már többször katonai megelőző csapással fenyegette meg Észak-Koreát, amely folyamatosan nukleáris háborúval zsarolja a világot. Kína és Oroszország semmiképp sem szeretné, ha az USA megelőző csapást mérne a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerre, mert ennek a következményei beláthatatlanok lennének. Észak-Koreában ugyanis 1945 óta folyamatosan a Kim dinasztia van hatalmon, ezért senki sem tudja megmondani, hogyan reagálna az ország 24 millió lakója egy amerikai csapásra, mely kiiktatná Kim Dzsongunt.

A dél-koreai lapok megírták: már náluk gyakorol az az amerikai kommandós egység (Seal), mely 2011-ben eltette láb alól Oszama bin Ladent Pakisztánban. Kim Dzsongun 2011 óta van hatalmon, apjától örökölte a kommunista trónt. Kitart elődei militarista politikája mellett, annak ellenére, hogy már egyetlen szövetségese, Kína sem támogatja. Az újabb rakétakísérlet azt mutatja: az ifjú diktátor fél, és ezért újabb kihívásokat intéz a világhoz. Az öt érintett vezető Hamburgban a hétvégén eldöntheti: meddig élhet vissza a világ türelmével Észak-Korea fura ura, aki a legújabb rakétakísérletet épp az USA nemzeti ünnepére időzítette.

Fotó: a Kim dinasztia emlékműve / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez