Észak-Koreáról tárgyalt Kína és Japán első emberével Donald Trump

Az USA elnöke a telefonbeszélgetésekben jelezte: kezd kifogyni a türelemből, ami Észak-Koreát illeti. Korábban katonai megelőző csapással fenyegette meg a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert, mely rendszeresen atomháborút helyez kilátásba.

Trump elégedetlen Kínával szemben, mert Peking eddig nem ért el kézzelfogható eredményt Észak-Korea befolyásolásában. Ezért Washingtonban bejelentették: egy kínai bankot és néhány kínai állampolgárt feketelistára helyeztek, mert a szankciók ellenére Észak-Koreával kereskedtek. Washingtonban azt is közölték: Tajvan újabb 1,42 milliárd dolláros fegyverszállítmányt kap. Peking dühösen tiltakozott. Egy amerikai hadihajó felbukkant a Dél-kínai tengeren, amit Peking saját vizének tekint. Kína emiatt is tiltakozott. Trump még egy dolgot tervez Kína ellen: mérsékelni akarja az acél behozatalát. Ez nagy csapás lenne Kínára nézve, mely messze a világ legnagyobb acéltermelője és túltermelési válsággal küszködik.

Minderről persze Donald Trump és Hszi Csin-ping tárgyal majd Hamburgban, ahol mind a ketten részt vesznek a G20 csúcson. A kínai államfő ezt megelőzően megáll Moszkvában, hogy jelezze Trumpnak: nincs kiszolgáltatott helyzetben. Hszi Csin-ping nyilatkozott a Tassz hírügynökségnek. Ebben kifogásolta, hogy az amerikaiak THAAD rakétavédelmi rendszert telepítenek Dél-Koreába. Van tehát vitatéma bőven a két nagyhatalom között. De a fő kérdés nem ez. Hszi Csin-ping elnök azt szeretné elérni, hogy Amerikával kettesben irányítsák a világ ügyeit. Ezt a kínai államfő a G20 legutóbbi csúcsértekezletén, melyet Hangcsouban, Kínában tartottak, nyíltan be is jelentette. Az amerikaiak nem szóltak semmit, de számukra továbbra is Washington a világ közepe. Talán Hamburgban kiderül: merre is tart a világ a Trump-korszakban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez