Előzetesben az autót vezető szaúdi nők

Szabadságot Loujain-nak és Maysaa-nak! Ezzel a jelszóval indult mozgalom Szaúd-Arábiában, ahol két fiatal nő börtönben csücsül azért, mert autót merészelt vezetni.

A 25 éves Loujain Al Hathloui a határon bukott le, ahol egyedül ült a kocsiban. Bizonyítva ezzel, hogy maga vezeti az autót. Ami egyébként semmilyen törvény nem tiltja Szaúd-Arábiában. De minden törvénynél hatalmasabb a vahabita imámok szava. Szerintük nem egyeztethető össze az iszlám tanításával az, hogy a nők autót vezessenek.

Women2Drive- a nők joga az autóvezetésre- 2011-ben alakult ez a mozgalom. Melynek legendás vezetőjét, Manal Al Sarifot még abban az évben lecsukták. A két fiatal nő ehhez a mozgalomhoz tartozik. Dubajban élnek. Ott is szereztek jogosítványt. Amikor az első nőt elkapták a határon “illegális vezetésért”, akkor még tudott üzenni újságíró barátnőjének Dubajba. A barátnő utána indult, és ő is börtönbe került.

Szaúd-Arábiában az a szokás, hogy egy-két napig tartják bent azokat a nőket, akik autót merészeltek vezetni, majd bírság megfizetése után elengedik őket. Az a vallási és társadalmi elvárás, hogy férfi mindig legyen a kocsiban. Akkor ugyanis lehet azt feltételezni, hogy ő a sofőr. A hatóságok szerint a két fiatal nő provokáló magatartást tanúsított azzal, hogy egyedül ült az autóban. A sivatagi királyságban mozgalom indult a két fiatal nő kiszabadítására, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy érvényes jogosítvánnyal autót vezettek Szaúd-Arábiában a huszonegyedik században.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez