Visszafogott beruházási kedv az alacsony olajár miatt – már ahol

Katarban szárnyal, Szaúd-Arábiában és az emírségekben visszaesett a beruházási kedv.

Az Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB) felmérte az első negyedévben jóváhagyott projekteket az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagországában (Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Bahrein, Omán). Összességében 40 milliárd dollár értékű új olajipari, infrastrukturális, közlekedési, ipari illetve szolgáltatással, egészségüggyel kapcsolatos projektet hagytak jóvá. Ez 9,9 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. De az átlag mögött eltérő tendenciák húzódnak meg országonkénti bontásban. Szaúd-Arábiában tíz százalékkal esett vissza a beruházások értéke.

Az Aramco például egyelőre szünetelteti az új, vörös-tengeri lelőhelyek feltáró kapacitásának megteremtését. A jóváhagyott projektek főleg a szociális és az egészségügyi ellátás javítását szolgálják, sok nagy építkezés is leállt. Az emírségekben 36 százalékos a visszaesés a jóváhagyott beruházások értékében, itt is sok építkezés lelassult vagy ideiglenesen szünetel.

Katarban viszont csaknem háromszorosára ugrott a beruházások értéke, igaz ez elsősorban a dohai metró építésével függ össze, ezt a projektet nem szüneteltetik vagy lassítják. Kuvait is növekedést mutat, de ott is egy projekt, egy új finomító építése jelenti a húzóerőt. A két „szerényebben eleresztett” olajmonarchiában, Bahreinben és Ománban viszont jelentősen visszaesett az új beruházások értéke az idei első negyedévben. Az ADCB elemzői ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy vélhetően csak ideiglenes a fékeződés a GCC országokban, hiszen hosszú távon nem kerültek le a napirendről a sok milliárd dolláros olaj- és gázipari fejlesztések.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez