Az informatikai háborúskodás fenyegeti leginkább a világ stabilitását

Ezt a véleményt fejtette ki Ed Royce, az USA képviselőháza külügyi bizottságának elnöke egy nemzetközi konferencián Kaliforniában. Elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszok tudatosan fegyverként használják fel az informatikát és beavatkoznak más államok legfontosabb belső ügyeibe.

Elsőként az USA 2016-os elnökválasztását érintette, mellyel kapcsolatban az ellenzéki demokraták azzal vádolják Donald Trumpot, hogy orosz segítséggel jutott a Fehér Házba. Az oroszok és maga Trump természetesen tagadnak, de az FBI vizsgálódik az ügyben.

A külügyi bizottság elnöke rámutatott: Oroszország a kelet-európai országokban informatikai eszközökkel támadja a demokráciát. Ezt meg kell állítani és Oroszországgal meg kell fizettetni ennek az informatikai háborúskodásnak az árát – hangsúlyozta Ed Royce, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Más felszólalók elsősorban a populizmus növekvő befolyása miatt aggódtak a Milken konferencián, Kaliforniában. Peter Mandelson, aki Tony Blair jobbkeze volt a brit munkáspárti kormányban, kifejtette, hogy a politikai változások destabilizálják a globális rendszert, mert a populisták többnyire nacionalista alapon ellenzik a nemzetközi együttműködést.

A Milken konferencián befolyásos politikusok és gazdasági vezetők mondják el a véleményüket a világ helyzetéről. A többség a két fő problémának az informatikai hadviselést és a populizmust tartja, de harmadik helyen megemlítik azt is, hogy túlságosan nagy az optimizmus a globális gazdaságban. Ez is veszélyes lehet, mert a legutóbbi nagy pénzügyi válság előtt is majdnem mindenki azt jelezte: remekül mennek a dolgok. Aztán elég volt egy-két rossz hír és megkezdődött az összeomlási folyamat, melyet csak hatalmas állami pénzekkel sikerült megállítani tíz évvel ezelőtt. Néhány felszólaló lát némi párhuzamot a tíz évvel ezelőtti helyzet és a mai között. Abban szinte mindenki egyetért, hogy az emberi tényező a meghatározó a válságok esetében és ezért nem túlságosan szerencsés, ha a Fehér Házban egy olyan populista politikus üldögél, akinek a lépései kiszámíthatatlanok.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez